Cameratoezicht bij vijf redacties in Amsterdam

Naar aanleiding van de aanslagen bij de Telegraaf en Panorama heeft Amsterdam besloten cameratoezicht in te zetten bij vijf redacties.

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen voor de redactie van de Telegraaf Beeld anp
Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen voor de redactie van de TelegraafBeeld anp

De maatregelen worden getroffen bij de gebouwen waarin de redacties van De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, NRC, AT5, Het Parool, de Volkskrant en Trouw zijn gehuisvest. De drie laatstgenoemde kranten zitten in hetzelfde gebouw.

Deze redacties worden beveiligd omdat ze regelmatig schrijven over georganiseerde criminaliteit. "Hoewel er geen concrete informatie is dat er opnieuw een incident plaats zal vinden, kan niets worden uitgesloten," meldt de gemeente Amsterdam.

Eenvoudige maatregelen
De zogeheten driehoek is "zeer geschokt'' door de gebeurtenissen. Los van het extra toezicht wordt de beveiliging van de gebouwen tegen het licht gehouden. "Tijdens een schouw wordt met specialisten gekeken naar eenvoudige maatregelen om het gebouw zo veilig mogelijk te maken," aldus de gemeente.

De opsporingsonderzoeken naar de aanslagen op de redacties van De Telegraaf dinsdag en Panorama vorige week hebben nog geen uitkomsten opgeleverd. De maatregelen zijn dan ook 'om het zekere voor het onzekere te nemen'. 'Geen enkel scenario wordt in het opsporingsonderzoek uitgesloten maar één van de scenario's is dat de incidenten verband houden met recente publicaties over georganiseerde criminaliteit.'

Lees ook: Gemeenteraad solidair met aangevallen journalistiek

Rutte: klap in het gezicht van pers en democratie

Premier Mark Rutte vindt dat "tot op de bodem moet worden uitgezocht" wat er precies gebeurd is bij de aanslag op De Telegraaf. Daarbij moet onder meer worden bekeken of er een verband bestaat met "de Panoramazaak." Rutte noemt de aanslag met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf dinsdag "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden