Cameraploeg BBC filmt 'wandelende doden' na brandbom Syrië

Terwijl VN-inspecteurs in Damascus bewijzen proberen te vergaren van de gifgasaanval van vorige week, gaat het geweld in de rest van Syrië onverminderd verder. Een cameraploeg van de BBC stuitte deze week op een aanval met een brandbom. Meer dan tien kinderen kwamen om. Zij die het overleefden zagen eruit als 'wandelende doden'.

Redactie
Screenshot van de BBC-video met beelden van slachtoffers van een brandbom. Beeld ANP
Screenshot van de BBC-video met beelden van slachtoffers van een brandbom.Beeld ANP

De brandbom landde op een speelterrein van een school in het noorden van Syrië. De slachtoffers, onder wie veel kinderen, hadden napalm-achtige wonden over hun hele lichaam. Volgens de BBC-verslaggevers kwamen meer dan tien scholieren om.

De rector van de school beschreef aan de BBC wat er gebeurde. 'Dit was verschrikkelijk. We hebben beelden op tv gezien, we hebben verhalen gehoord, maar zoiets hebben we nog nooit gezien. Het ergste in het leven is om iemand voor je neus te zien sterven terwijl je niks kan doen. Er waren doden, mensen die in de brand stonden. Mensen renden weg. Maar waarheen? Het is nergens veilig. Dat is het lot van het Syrische volk.'

Ooggetuigen vertelden hoe een gevechtsvliegtuig een voorwerp liet vallen. Daarop volgde een doffe explosie, brand en rook. De Britse journalisten denken dat de bom napalm of termiet bevatte, stoffen die extreem kunnen branden. De slachtoffers hadden geen bloederige wonden van scherven, maar enkel gruwelijke brandwonden.

Een Brits-Syrische dokter die in het plaatselijke ziekenhuis werkte, zei na afloop: 'Het voelt alsof we er niet toe doen. Al deze kinderen, al deze mensen, die worden vermoord. We doen er niet toe. De wereld heeft ons in de steek gelaten en het zijn onschuldige burgers die de prijs moeten betalen.'

De schokkende beelden van de BBC-ploeg tonen de slachtoffers van de aanval. Verslaggever Ian Pannell beschrijft de gewonden als 'the walking dead', wandelende doden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden