PlusAnalyse

Camera was deze campagne verliefd op Baudet, de kiezer minder

Hij wist als geen ander de camera’s te vinden, maar Thierry Baudet heeft zijn verpletterende verkiezingswinst bij de Provinciale Staten geen vervolg kunnen geven. Hij behaalt waarschijnlijk drie zetels, maar blijft achter bij de VVD én de PvdA.

Zo wist Thierry Baudet zijn (eerdere) torenhoge peilingen niet te verzilveren. Forum voor Democratie gaat van nul naar drie zetels, maar die ‘winst’ kent een bittere afdronk. De partij was ervan overtuigd geraakt dat het de VVD voorbij zou kunnen streven en als grootste uit de bus zou komen bij de Europese verkiezingen.

Misschien was partijleider Baudet verblind geraakt door de camera’s, want uit de media was hij niet weg te slaan. Met als grootste podium het tv-debat met VVD-leider Mark Rutte, over de koers van Europa. Het leek alsof alle andere partijen er niet meer toe deden. Zo klaagden ze ook: alsof er niets anders meer te kiezen was dan ‘rechts’ en ‘knetterrechts’. Van die nek-aan-nekrace heeft Baudet in ieder geval niet het meest weten te profiteren.

In tweeën

Wellicht dat de partij er onder te lijden had dat lijsttrekker Derk Jan Eppink geen bekend gezicht heeft, zoals grote winnaar Frans Timmermans van de PvdA.

Maar ook de interne ruzies binnen Forum kunnen een rol hebben gespeeld. Sinds de dreun die de partij uitdeelde bij Provinciale Staten, rommelde het enorm. Wat heet: de partij leek in tweeën te scheuren.

Mede-oprichter Henk Otten keerde zich openlijk tegen Baudet die volgens hem flirtte met extreemrechts, te eigengereid was en te veel wat in het wilde weg filosofeerde. Nu de partij groeide, moest dat maar eens afgelopen zijn, vond Otten. Maar de uitspraken betekenden vooral het einde van Otten. Hij werd op een zijspoor gezet, terwijl hij wel degelijk een gematigder deel van de partij vertegenwoordigt.

Zijlijn

Bijvoorbeeld de ondernemers in de achterban die zich meer senang voelden bij hem dan bij Baudet, maar moesten toezien hoe hun voorman totaal op een zijspoor werd gezet. Vooral ten aanzien van het nexit-standpunt van de partij was Otten gematigder dan Baudet.

Volgens Otten moest er eerst maar eens een referendum over worden gehouden. En afgewacht worden hoe de brexit zou aflopen. Hoewel Baudet die voorbehouden later overnam, was veel FvD’ers duidelijk: voor een voorzichtiger koers was Otten de man. Maar die was totaal naar de zijlijn geduwd.

Kritiek

Bovendien haalde Baudet zich de afgelopen dagen nog veel woede op de hals door zich in een essay kritisch uit te laten over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagde hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Waar Baudet klaagde over ‘gespeelde verontwaardiging’, hield de kritiek toch aan. Sterker, er kwam een nieuwe lading kritiek toen Baudet zei dat hij geen associatie heeft met de Tweede Wereldoorlog bij de uitspraak ‘Ich habe es gewusst’.

Het was precies de wispelturigheid waar een deel van de achterban helemaal niet op zit te wachten.

Lees ook: PvdA mag de voeten van Timmermans kussen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden