Camera's op ISS zorgen voor live-versie van Google Earth

Het internationaal ruimtestation (ISS) zal binnenkort foto's van de aarde aanbieden met behulp van twee hd-camera's, die aan de buitenkant van het ISS vastgemaakt zullen worden.

ISS. Beeld ANP
ISS.Beeld ANP

Aangezien het ISS vijftien keer per dag rond de aarde cirkelt, zullen er dagelijks meerdere kiekjes van je huis te zien zijn. Sterker nog: je kan opvragen wanneer het ISS boven je huis hangt en dus gewoon even gaan wuiven.

Het bedrijf RAL Space, in de buurt van de Britse stad Oxford, zal één van de camera's bouwen. 'Eén meter zal ongeveer gelijk zijn aan één pixel, vergelijkbaar met de beelden van je huis op Google Earth', vertelt Ian Tosh van RAL Space. 'Je zal de tegels van je dak niet kunnen tellen, maar de details van je tuin wel herkennen.' Wat dit project verschillend maakt van Google Earth is dat ze meerdere keren per dag geüpdatet worden.

De basisservice van het project zal gratis zijn. Gebruikers kunnen dan inloggen op de website en live of gearchiveerde beelden zien van waar ook op aarde. Het ISS zweeft dagelijks 15 keer rond aarde, dus vroeg of laat zal er wel iets zijn wat je wilt zien.

Je huwelijk vanuit de ruimte
'Je kan je adres ingeven en te weten komen wanneer het ISS de laatste keer boven je huis hing', vertelt Scott Larson, directeur van het Canadese bedrijf UrtheCast dat het project in leven riep. 'Je kan ook te weten komen wanneer het de volgende keer boven je hangt. Dus je kan naar buiten gaan, een evenement organiseren, je huwelijk, sportactiviteit, ... en dat wordt dan vastgelegd vanuit de ruimte.' Vergeet echter niet dat de camera's van het ISS niet door wolken kunnen filmen.

UrtheCast is van plan softwareontwikkelaars gratis toegang te geven tot het beeldmateriaal, wat hen toelaat nieuwe applicaties, spelletjes en handigheden te ontwikkelen. 'Het doel van dit project is niet om veel geld te verdienen, maar om gewoon uit de kosten te raken', zegt Larson.

Begin 2013
De camera's zouden binnen enkele maanden klaar moeten zijn en zullen naar het ISS vervoerd worden in een onbemande Russische raket in het begin van volgend jaar. Momenteel worden er astronauten getraind om het materiaal in het ruimtestation te verplaatsen en buiten te installeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden