Camera deugt niet, blijft wel

AMSTERDAM - Of ze nou werken of niet, Slotervaart en Zuidoost mogen doorgaan met cameratoezicht.De stadsdelen kampten met storingen, onbruikbare beelden en slechte interne communicatie. Toch heeft burgemeester Job Cohen toestemming verleend door te gaan met cameratoezicht op verschillende plaatsen.

Cohen liet wel weten nogal verbaasd te zijn dat de problemen niet eerder zijn vastgesteld. In een brief aan Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, schrijft hij dat cameratoezicht een tijdelijke preventiemaatregel is, die alleen na evaluatie kan worden voortgezet. De toestemming was allang verlopen, en toch heeft Slotervaart geen evaluatie gehouden.

Het stadsdeel is tot twee keer toe veranderd van leverancier. Sinds september is de situatie, aldus een woordvoerster, aanzienlijk verbeterd. Nog steeds is het toezicht verre van optimaal. ''Als iets niet werkt, kun je ermee ophouden of de situatie verbeteren. Wij kiezen voor het laatste.''

In Slotervaart zorgde een samenspel van slechte leveranciers, stroomstoringen en onduidelijke beelden voor problemen met camera's. Cohen: 'Ik heb begrip voor het technische malheur, maar vind het wel spijtig dat nu pas blijkt dat dit een evaluatie in de weg heeft gestaan.'

Slotervaart krijgt daarom slechts toestemming voor één jaar door te gaan. Daarna moet in kaart worden gebracht of de kwaliteit structureel is verbeterd.

In Zuidoost hangen op vijf plekken camera's, maar hier wist de toezichthouder niet wanneer hij nu precies de politie moest inlichten. Hier is vorig jaar de eerste evaluatie gehouden. Inmiddels zijn duidelijke criteria opgesteld wanneer de politie moet worden gewaarschuwd. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, aldus de politie. Cohen heeft dit stadsdeel daarom nog twee jaar gegeven om door te gaan met cameratoezicht - al moet ook hier tussentijds worden geëvalueerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden