Camelot bouwt meer dan 400 nieuwe woningen in Floradorp

Leegstandsbeheerder Camelot heeft aan de Klimopweg in Amsterdam-Noord een stuk grond aangekocht voor studentenhuisvesting. Er komen hier 422 nieuw te bouwen jongeren- en studentenwoningen.

De woningen worden gebouwd in Floradorp in Noord, vlakbij de pont naar het Centraal Station. Beeld Mats van Soolingen
De woningen worden gebouwd in Floradorp in Noord, vlakbij de pont naar het Centraal Station.Beeld Mats van Soolingen

Dit maken Camelot en mede-investeerder Novaform, een ontwikkelaar in Druten, morgen in een persbericht bekend. De woningen komen te staan aan de rand van Floradorp, op enkele minuten lopen van de pont naar het Centraal Station. De grond was eerder in handen van de firma PostNL. De bouw begint in 2016.

Het gaat om de bouw van studio's voor eenpersoons huishoudens. Verder wordt gewerkt aan een 'hoog serviceniveau'. Gedacht wordt onder meer aan bewaakte fietsenstallingen, een wasserij en snel internet. Bouwer is de Klok Groep uit Druten, waarmee Camelot ook de verbouwing van de kantoortoren aan de Rijswijkstraat aanpakte.

Antikraak-beweging
Camelot ontstond in 1993 uit de antikraak-beweging, en legde zich toe op de tijdelijke verhuur van kantoren, sloopwoningen, wooncomplexen, zorgcentra en zo meer. Het beheert leegstaande complexen in heel Europa, van kerken tot een voormalig RAF-vliegveld.

Intussen stort Camelot zich opnieuw op onontgonnen terrein: een leeglopend verpleeghuis in Amsterdam. Het afgelopen weekeinde kwam Camelot in het nieuws omdat van studenten in St Jacob, waarin ook nog enkele demente ouderen verblijven, in hun welkomsbrief met contracten voor hun kamer werd geëist dat zij 8 tot 32 uur vrijwilligers werk zouden verrichten. Men zou ook nachtdiensten moeten draaien.

Misverstand
Bob de Vilder, mede-oprichter van Camelot, spreekt van een misverstand. 'In de welkomsbrief had 8 tot 10 uur moeten staan. Bovendien is het ook niet verplicht. Men kan ook voor andersoortige maatschappelijke bijdragen kiezen. Denk aan een wandeling met bejaarden in Artis.'

'Wij hebben ook helemaal geen arbeidsrelatie met de studenten. Als je intekent voor het project met Camelot, weet je wel dat je een bijdrage levert. Anders moet je inschrijven op een van de hondenden andere projecten die we uitvoeren.'

Zorginstelling Amstelring, waar verpleeghuis Sint Jacob onder valt, heeft inmiddels besloten weer een nachtbewaker in te schakelen, zodat studenten niet meer verantwoordelijk zijn voor die taak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden