Californische vuurzee bedreigt unieke reuzenbomen

Honderden brandweermannen vechten tegen het oprukkende vuur in het natuurpark Yosemite in California. Niet alleen de bevolking van de naburige steden als Tuolumne City, Ponderosa Hills en Twain Hart moeten worden beschermd, het vuur bedreigt ook de eeuwenoude unieke sequoiabomen. De enorme bomen hebben wel vaker een brand overleefd, maar de omstandigheden zijn deze keer volgens de brandweer buitengewoon ongunstig.

redactie
Een brandweerman observeert het vuur in het natuurpark Yosemite Beeld ap
Een brandweerman observeert het vuur in het natuurpark YosemiteBeeld ap

'Alle bomen en planten in Yosemite doen ertoe, maar de reuzensequoia's zijn ongelooflijk belangrijk om wat ze zijn én als symbolen van de Amerikaanse natuurreservaten', aldus Scott Gediman van Yosemite.

Zwaarste boom ter wereld
De bomen, die van nature alleen voorkomen op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada, horen bij de grootste en oudste levende organismen op aarde. Het zijn niet de grootste bomen qua lengte, maar wel qua volume. De grootste levende sequoiaboom is de General Sherman Tree die met een indrukwekkende hoogte van 83 meter en een omtrek van 31 meter de zwaarste boom ter wereld is: 1.900.000 kilogram. De boom heeft er tussen de 2300 en 2700 jaar over gedaan om zo zwaar te worden. De oudste sequoiaboom is de Muir Snag die eveneens in het natuurpark Yosemite staat. Naar schatting is deze boom ongeveer 3200 jaar oud.

Omdat deze reuzenbomen een dikke bast hebben, die soms wel 90 cm dik kunnen worden, kunnen zij bosbranden vrij goed doorstaan. Maar de brand die het gebied nu teistert, is moeilijk onder controle te brengen. Het vuur verspreidt zich niet alleen meer over de grond maar ook via de boomtoppen. Dat maakt het extra moeilijk voor de 8200 brandweermannen de vlammen te bestrijden omdat ze naar boven moeten spuiten. Oorzaak voor het verspreiden van de vlammen via de boomtoppen vormt de harde wind in het gebied.

Archieffoto van een vrouw die in het Yosemitepark naast een reuzensequoia staat Beeld afp
Archieffoto van een vrouw die in het Yosemitepark naast een reuzensequoia staatBeeld afp
Bomen in California die in vlammen opgaan Beeld epa
Bomen in California die in vlammen opgaanBeeld epa

Weinig vooruitgang
De brandweerlieden die het vuur bestrijden boeken dan ook weinig vooruitgang. In het Yosemite National Park staat bijna zeshonderd vierkante kilometer bos en struiken in brand. Slechts zeven procent van de vuurhaard is 'onder controle'.

In de directe nabijheid van dertig tot veertig sequoia's, die gegroepeerd op twee plaatsen staan in een afgelegen noordwestelijke hoek van het park in Californië, worden bosjes en struiken gekapt. Ook worden sprinklerinstallaties aangelegd die de bomen nat moeten houden.

In Californië is het extreem droog door een gebrek aan sneeuw in de winter en regen in de maanden daarna. Het gebied waar de branden woeden is bovendien slecht toegankelijk. De brand is al één van de grootste in de geschiedenis van de staat.

De brand bezien vanaf de snelweg die naar het natuurpark leidt Beeld EPA
De brand bezien vanaf de snelweg die naar het natuurpark leidtBeeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden