Californië scherpt wet tegen paparazzi aan

Paparazzi die de minderjarige kinderen van beroemdheden lastigvallen, kunnen in de Amerikaanse staat Californië voortaan rekenen op zwaardere straffen. Gouverneur Jerry Brown bekrachtigde dinsdag een wet waarin het verboden is kinderen te fotograferen of te filmen zonder toestemming en op een opdringerige manier.

Redactie
Een paparazzo in Los Angeles fotografeert Lindsay Lohan. Beeld AFP
Een paparazzo in Los Angeles fotografeert Lindsay Lohan.Beeld AFP

Actrices als Halle Berry en Jennifer Garner hadden zich persoonlijk sterk gemaakt voor aanscherping van de bestaande wetgeving. Berry getuigde verschillende malen voor overheidscommissies van de manier waarop haar dochter door agressieve fotografen wordt bejegend. Ze wordt dagelijks achtervolgd en dikwijls toegeschreeuwd door fotografen zodra die een foto willen maken.

Ongewenste aandacht
Niet alleen minderjarige kinderen van Hollywoodsterren worden door de nieuwe wet beter beschermd, maar ook die van politieagenten, rechters en anderen die uit hoofde van hun functie het mikpunt van ongewenste aandacht kunnen worden. 'Kinderen mogen geen voer zijn voor de roddelpers en ook niet constant worden lastiggevallen', zei senator Kevin de Leon, die het wetsvoorstel indiende.

De wet gaat in januari in. Overtreders kunnen een gevangenisstraf van maximaal een jaar tegemoet zien en een geldboete tot 10.000 dollar. Ook wordt het ouders van slachtoffers makkelijker gemaakt een strafzaak aan te spannen tegen overtreders teneinde smartengeld en een vergoeding voor advocatenkosten toegekend te krijgen.

'Wet gaat te ver'
Verschillende mediaorganisaties, waaronder de brancheorganisatie van dagbladuitgevers California Newspaper Publishers Association, vinden de nieuwe wetgeving te ver gaan. Ze stellen dat die veel te ruim is opgezet en een belemmering kan vormen bij normale nieuwsgaring. Senator De Leon liet in een reactie weten dat de wet het gedrag van een fotograaf aan banden wil leggen, niet het fotograferen op zichzelf.

Halle Berry en Jennifer Garner in augustus bij een commissievergadering in het Californische parlement. Beeld AP
Halle Berry en Jennifer Garner in augustus bij een commissievergadering in het Californische parlement.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden