Cafeïne helpt bij voorkomen vrachtwagencrashes

Een onderzoek onder Australische truckers laat zien dat cafeïne een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ongelukken. Vrachtwagenchauffeurs die meer cafeïne dronken hadden een kleinere kans om een verkeersongeluk te veroorzaken tijdens lange ritten.

Marc Seijlhouwer
Een vrachtwagen is tegen de vangrail gereden Beeld epa
Een vrachtwagen is tegen de vangrail geredenBeeld epa

Dit werd onderzocht door de chaffeurs te enqueteren. Een controlegroep, waarvan expliciet werd gevraagd dat ze geen ongeluk hadden veroorzaakt in het afgelopen jaar, en een groep die juist wel recent schade maakte. Die laatste groep werd gevonden aan de hand van politieberichten over crashes.

Na het analyseren van de enquetes bleek dat cafeïne een belangrijke factor was in de ongelukken; van de groep die recent een ongeluk had, bleek bijna 80 procent geen cafeïne te gebruiken. Bij de controlegroep gebruikte slechts de helft geen cafeïne.

Interessant is dat de chaffeurs die het afgelopen jaar een ongeluk hadden gehad, waren minder vaak aangaven dat ze het moeilijk vonden om wakker te blijven achter het stuur. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ze minder cafeïne gebruikten. Maar hun gevoel blijkt dus misleidend; ze voelen zich wakker, maar veroorzaken eerder een ongeluk.

De onderzoekers geven het advies om nieuwe richtlijnen te maken voor truckers, waarbij beter wordt gekeken naar wat een trucker scherp houdt.

Het onderzoek verscheen dinsdag in het British Medical Journal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden