Caféhouders Amsterdam beetje in opstand

Kroegbazen zijn het zat om politieagentje te spelen. Foto ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM - Kroegbazen kwamen dinsdag voor de vierde keer bijeen om de stad te redden van vertrutting. Zat zijn ze het, om in hun eigen kroeg politieagent te spelen. Om steeds klanten te moeten vertellen dat ze niet mogen roken, dat ze niet met hun stoeltje over de lijn mogen, dat ze na achten 's avonds ook niet meer buiten mogen roken. Dat ze moeten bidden om slecht weer op vrijdagavond omdat ze anders trammelant krijgen voor de deur, want daar willen mensen staan, maar daar mogen mensen niet staan.

De strenge handhaving van het rookverbod was voor Koen Vollaers (Pacific Parc, Bern) en Stanja van Mierlo (Blijburg) de druppel. Ze wilden 'iets'. Dat iets werd een pamflet van Het Scheltema Beraad. ''Omdat je wilt dat je kinderen ook opgroeien in een leuke stad.'' En nu zat Vollaers voor de vierde dinsdag achtereen met weer een nieuwe groep caféhouders in café Scheltema om te verzinnen wat ze nu verder moesten met dat pamflet.

Dit keer waren aangeschoven René van Veen ('Ik ben geen vriend van Iping') van P96, Felix Fabri (Festina Lente), Felix van der Eerden (Flex Bar), Olga van den Berg (Nieuwe Anita), Martijn Peters (Blooker, Lab111) en Ed van Zomeren en Nicole Disbergen (onder andere Chocolate Bar, Sing Sing, Villa Ruysch). Zij hadden horeca-advocaat Raoul Meester meegenomen. Disbergen: ''Ik houd niet zo van vergaderen.'' Dus na een uur heen en weer gepraat over de juridische kant van het rookverbod greep Disbergen in. ''Praktisch gezien: die antirookwet is er al. Dus hoe gaan we ervoor zorgen dat verwarmde terrassen langer open mogen blijven zodat mensen daar kunnen roken? En hoe gaan we lawaai maken tegen vertrutting?''

Weer een uur later was er een plan voor een Amsterdamse organisatie die opkomt voor het belang van de Amsterdamse kroegen alleen, los van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, waar deze kroegen zich niet door vertegenwoordigd voelen. Er moet een burgerinitiatief komen met voorstellen aan Cohen. En op 5 mei een festival, 'De dag van de ongehoorzaamheid'. (LIEDEWIJ LOORBACH)

Website: www.hetscheltemaberaad.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden