Café 't Loosje moet kroegtijger Smokey wegdoen

Smokey, de twintigjarige kat van Café 't Loosje op de Nieuwmarkt, mag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet langer in het café wonen.

Wanda Nikkels
Smokey in karakteristieke houding in Café 't Loosje. Beeld Café 't Loosje
Smokey in karakteristieke houding in Café 't Loosje.Beeld Café 't Loosje

Een werkneemster van 't Loosje, Marie Boudri, is daarom een petitie op internet gestart. Inmiddels hebben rond de vierhonderd mensen de petitie ondertekend en ook via andere sociale media stromen de adhesiebetuigingen binnen.

Ruim twee weken geleden kreeg 't Loosje bezoek van de NVWA die constateerde dat de etensbak van Smokey in de keuken stond. Volgens de Warenwet mogen huisdieren wél in het cafégedeelte verblijven maar mogen zij niet in de ruimte komen waar eten wordt bereid of bewaard. De eigenaar van 't Loosje werd verstaan gegeven dat Smokey naar elders moet. Ook andere café's op en rond de Nieuwmarkt werden bezocht en onder meer gecontroleerd op de aanwezigheid van katten.

Gedwongen verhuizing
In een reactie zegt de NVWA niet in te willen gaan op individuele inspecties, maar zou de handhaving op katten vallen onder de reguliere horecacontroles. Woordvoerster Tjitte Mastenbroek van de NVWA: 'Het is niet toegestaan katten te houden in ruimten waar eten wordt bewaard of bereid, dus ook niet in horecagelegenheden waar bijvoorbeeld achter de bar gerechten worden klaargemaakt of in horeca-gelegenheden met open keukens.'

Volgens Marie Boudri zou een gedwongen verhuizing een te grote impact hebben op het welzijn van Smokey. 'Ze doet nooit iets of iemand kwaad. Bovendien zorgen we er voor dat het met de hygiëne in de ruimtes waar ze komt, wel goed zit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden