Café's Kooistra moeten sluiten

Cafe The Three Sisters op het Leidseplein. Foto Bart Koetsier Beeld
Cafe The Three Sisters op het Leidseplein. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Horecatycoon Sjoerd Kooistra en een aantal van zijn bv's moeten binnen veertien dagen ruim twee miljoen euro aan Heineken betalen.

De kantonrechter bepaalde woensdag dat de bierbrouwer kan overgaan tot ontruiming van de Amsterdamse horecagelegenheden Dante, April en Three Sisters/NY Steakhouse als Kooistra in gebreke blijft.

Heineken zal wel dinsdag overgaan tot ontruiming van discotheek/club Exit in de Regulierdwarsstraat.

De uitspraak is zoveelste stap in dit conflict. Heineken huurt 41 horecazaken van Kooistra, omdat de brouwer daarmee vervolgens, als verhuurder, de exploitanten langdurig aan zich kan binden. Vele jaren werd dit formeel afgewikkeld via een 'notarisrondje'; Heineken stortte maandelijks de huur op een derdenrekening en kreeg de volgende dag hetzelfde bedrag terug als pacht.

Nadat daar in maart 2009 twee bv's van Kooistra tussen werden geschoven, de Gouden Kooi BV en Kropa BV, die als inners van de pacht gingen optreden, heeft Heineken vrijwel geen betalingen meer ontvangen. Volgens het bedrijf is de schuld opgelopen tot zeven miljoen euro. Het zijn bv's die in personele zin deel uitmaken van het Kooistraconcern, maar formeel gezien buiten zijn bereik vallen.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat de Gouden Kooi en Kropa grote sommen geld aan Heineken dienen te betalen, als achterstallige huur of als ten onrechte ontvangen huur. Dit geldt voor Dante, Three Sisters en April. Voor de achterstallige betalingen van April en Luxembourg zijn Kooistra en zijn belangrijkste bv, Plassania, hoofdelijk tot betaling veroordeeld, in het geval van Luxembourg gaat dat om 525.950 euro.

Het vonnis van de kantonrechter biedt Heineken alle ruimte om Dante, April en de Three Sisters te laten ontruimen; er is geen voorbehoud gemaakt voor het geval Kooistra c.s. de openstaande schulden voldoen. De Gouden Kooi moet, aldus de kantonrechter, binnen veertien dagen het gehuurde verlaten en de sleutels aan Heineken overhandigen. Luxembourg mag niet worden ontruimd als Kooistra tijdig de rekening betaalt.

Een woordvoerder van Heineken zegt dat ontruimen van horecagelegenheden voor het bedrijf 'geen core-business' is: ''Als alles betaald wordt, wie heeft er dan nog belang bij ontruiming?''
In een andere geschil, waarin de kort gedingen tussen Heineken en Kooistra elkaar al sinds december opvolgen, heeft Heineken aangekondigd wel te zullen doorpakken. Dinsdag zal met deurwaarder en politie club Exit in de Reguliersdwarsstraat worden ontruimd.

Volgens Heineken is de restschuld van het Kooistra-imperium nu nog zo'n vijf miljoen euro. ''We gaan dat langzaam oprollen.'' (ALBERT DE LANGE)

Cafe Dante aan de Spuistraat. Foto Bart Koetsier Beeld
Cafe Dante aan de Spuistraat. Foto Bart Koetsier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden