Café Plan B in Indische Buurt weer open na arrestaties

De recherche arresteerde bij een inval in café ­Plan B in Oost dinsdag zeven van de zestien klanten, onder wie bekenden uit onderzoeken naar liquidaties. Hun 'sleutelplaats' wordt waarschijnlijk dichtgetimmerd. Na vertrek van de politie deed de eigenaar Plan B gewoon weer gewoon open.

Paul Vugts
Klanten van Plan B wachten op hun beurt om gefouilleerd te worden. Beeld Amaury Miller
Klanten van Plan B wachten op hun beurt om gefouilleerd te worden.Beeld Amaury Miller

Het is zeer de vraag voor hoelang. Waarschijnlijk heeft de politie met de 'handelshoeveelheden' harddrugs van de klanten voldoende verboden waren in beslag genomen om sluiting te rechtvaardigen. Timmerlieden zullen in dat geval op korte termijn planken voor de ruiten aanbrengen. Het was woensdagochtend nog onbekend wanneer burgemeester Eberhard van der Laan een besluit zal nemen.

De recherche viel dinsdagmiddag café Plan B aan de Niasstraat in de Indische Buurt binnen. Drie van de klanten worden gearresteerd met bolletjes cocaïne op zak.

Scheermes
'Een handelshoeveelheid', luidt het oordeel: te veel voor eigen gebruik. Eén klant werd gezocht vanwege een inbraak in een winkel, één had een creditcard met scheermes op zak, wat geldt als verboden wapenbezit. Dan zijn er nog de man die zich verzet en de twintiger zonder identiteitsbewijs. Die is boos. "Jullie gaan niks vinden! Kinderachtig gedoe!"

Café opnieuw doelwit recherche Beeld Maps4News @ Het Parool
Café opnieuw doelwit rechercheBeeld Maps4News @ Het Parool

De recherche ziet bewaarheid dat Plan B een verzamelplek is van jonge mannen, veelal van Marokkaanse afkomst, die zwaardere criminelen helpen die zich met liquidaties bezighouden. Verscheidene klanten figureren in de marge van moorddossiers. "Dit zijn jongens die wat dealen en rondhangen in de periferie van de grote jongens," zegt een recherchechef. "Vandaag zijn ze met wat drugs bezig, morgen kunnen ze zomaar voor zware misdrijven worden ingeschakeld."

F-side
Plan B zat sinds 2012 in het pand waarin eerder Café Nias was dichtgetimmerd: een berucht honk van Ajaxhooligans van vooral de F-side. In 1997 was de voorganger van café Nias ook al 'geplankt' omdat heroïnehandelaren de zaak als uitvalsbasis gebruikten, van wie één automatische wapens bij zijn dochter had gestald.

Plan B wordt uitgebaat door een vriend van de ex-eigenaar van café De Zon in de Pretoriusstraat. Daar was in 2014 een schietpartij waarbij mannen met onder meer een kalasjnikov vanuit de deuropening wild het café in schoten. Hun kogels waren bedoeld voor Marchano Pocorni, de vriend van de dochter van de uitbater. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij zeker één liquidatie van een Amsterdamse crimineel. Pocorni kon schuilen achter een gokkast, twee onschuldige klanten raakten zwaargewond. De Zon werd dichtgetimmerd.

Pocorni werd vorig jaar alsnog doodgeschoten in Paramaribo. Hoewel Plan B in 2012 goed was begonnen, met prima afspraken met de wijkagent, had de louche clientèle de bar volgens de recherche langzaam maar zeker overgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden