Café mag terras wel verwarmen

AMSTERDAM - Winterterrassen in Amsterdam mogen toch verwarmd worden. Eerder was dat op last van burgemeester Job Cohen niet toegestaan, maar de rechter heeft hem teruggefloten. Veel cafés willen nu een winterterras openen.Bestuursjurist Peter van Haperen van Juridica Adviesbureau vocht het verbod aan namens zijn cliënt Jan Keijenberg van Café Kobalt aan het Singel. Keijenberg werd gesteund door onder andere café De Ster aan de Martelaarsgracht en café Gruter aan de Willemsparkweg.

De bepaling dat een winterterras niet verwarmd mag worden, was door de gemeente niet in het eigenlijke besluit over de terrassen gezet, maar slechts in een bijlage. Die bijlage heeft volgens de bestuursrechter geen rechtsgeldigheid.

De vergunningen voor een winterterras worden sinds 1 januari 2005 verstrekt en gelden voor de maanden november tot en met maart. De gemeente legt aan winterterrassen meer beperkingen op. Zo mogen de horecaondernemers hun tafels en stoelen alleen tussen tien uur 's ochtends en acht uur 's avonds buiten zetten. Stapelen, zoals in de zomer, is niet toegestaan, noch het plaatsen van schotten en luifels. Volgens Van Haperen lijkt daar niet aan te tornen, omdat dit in de vergunning zelf is opgenomen.

Paul Hermanides, voorzitter van de Koninklijke Horeca Amsterdam, noemt de uitspraak 'extreem goed nieuws'. ''Het was een enorme farce om in de winter wel terrassen toe te staan maar vanwege het milieu geen verwarming toe te laten. Alsof een paar kacheltjes in de stad wat uitmaken. In heel Nederland kun je verwarmd buiten zitten, alleen in de wereldstad Amsterdam mocht het niet.''

Volgens Hermanides wil het overgrote deel van de vijfhonderd cafés in Amsterdam een terras als er verwarmd mag worden. Met de overige beperkingen valt te leven, vindt hij. Hij noemt het jammer dat het besluit zo laat bekend is geworden, omdat het lenteseizoen al weer bijna voor de deur staat.

Op het stadhuis en bij stadsdeel Centrum was de uitspraak van de bestuursrechter vanmorgen nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden