Recensie

Café De Schutter, dat móest je meemaken (*****)

Café De Schutter gaat dicht. Onrendabel geworden. Toch even slikken, vindt Paroolredacteur Hans van der Beek. Hij schreef een recensie over de studentenkroeg in de Voetboogstraat. Volgende week vrijdag sluiten de deuren.

Hans van der Beek
Café De Schutter. Beeld Amaury Miller
Café De Schutter.Beeld Amaury Miller

De Schutter was mijn eerste stamkroeg toen ik in Amsterdam kwam wonen, halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw alweer. Ik zie nog altijd voor me hoe ik het café de eerste keer binnenstapte. Deur open en dan alleen een halletje. En een donker trappengat naar boven. Dit kon niet kloppen.

Ik liep weer naar buiten en keek op de gevel. Dit was toch echt het café waar ik had afgesproken: De Schutter, Voetboogstraat 15.

Donkerbruine hemel
Dus dan toch maar die trap op en even later stapte ik een donkerbruine hemel binnen, twee etages naast elkaar. Een wirwar van vale tafels met daarboven lampenkappen uit grootmoeders tijd, een gammele schuifdeur, glas in lood en stampvol vrolijke medestudenten. Een magisch moment.

Nog jaren heb ik vrienden die een weekendje in Amsterdam op bezoek kwamen, meegesjouwd naar De Schutter. Dit moesten ze meemaken. En dan diezelfde verbazing als ze hun hoofd boven dat trapgat uitstaken - altijd weer mooi om te zien.

Een kroegentocht met mijn gasten begon standaard in De Schutter en vaker dan regelmatig haalden we het volgende café niet eens meer. Ook omdat De Schutter Belgisch bier van de tap had, destijds nog uitzonderlijk.

Kipsaté
En dan die heerlijke kipsaté, afgelopen zaterdag in deze krant nog op het schild gehesen door collega-liefhebber Hiske Versprille: uit-eten noemden we dat.

De laatste jaren kwam ik er zelden nog, zo gaat dat, alleen nog af en toe for old times' sake. De Schutter bleef precies hetzelfde, maar het publiek werd maar niet ouder en dan komt er een moment dat je denkt: hier ben ik iets te duidelijk een oude man. Volgende week vrijdag sluit de deur, na 41 jaar. Ik ga netjes afscheid nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden