Café De Pool begint derde leven

De Pool is en blijft een bruin café. 'Kijk om je heen, hier hóórt toch gerookt te worden?' Foto Marc Driessen Beeld
De Pool is en blijft een bruin café. 'Kijk om je heen, hier hóórt toch gerookt te worden?' Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Café De Pool, 'de laatste pomp voor het (oude) stadhuis', is verkocht. De Amsterdamse kroeg is overgegaan in Japans/Irakese handen. De bezoeker aan de bar informeert verontrust: ''Wat gebeurt er nou met de schilderijen?'' De werken van Jeroen Henneman, Peter van Straaten en andere kunstenaars sieren al jaren de muren van de bordeauxrode/bruine kroeg.

De schilderijen blijven waar ze zijn, weet Matthijs Jetten, vanaf vandaag eigenaar af. Hij heeft ze in bruikleen gegeven aan de nieuwe uitbaters: Omar Abadi (36), Mustapha Sami (34) en diens Japanse echtgenote Yuri Shintani (39).

Met de wisseling van de wacht gaat De Pool, filosofeert Jetten, een derde leven in. ''Eerst was het een kunstenaarscafé met vernissages, daarna had het een soort sooskarakter en nu wordt het meer een multicultiverhaal.''

Maar de nieuwe uitbaters hebben bezworen niks aan het interieur en de sfeer te willen veranderen. Oké, misschien wordt de muziek wat aangepast. Jetten: ''Muziek was bij ons nooit zo'n issue.'' De jukebox langs de muur was lange tijd niet meer dan een accessoire, met een liedjesinhoud van Judy Garland tot Adamo. Het apparaat accepteerde lange tijd alleen maar guldens.

Tien jaar terug blies het driemanschap Jetten, Caesar Heyne en Cedric (niemand weet zijn achternaam nog) het café in de Oude Hoogstraat nieuw leven in. Maar tien jaar later is het voor Jetten en zijn huidige compagnon Marcel van den Heuvel welletjes. Jetten: ''Onze bedrijfsleider werd verliefd op een dame in New York en besloot weer te gaan studeren.'' Voeg daaraan toe de ergernissen over het horecabeleid en het rookverbod.''Kijk om je heen. Hier hóórt toch gerookt te worden?''
De eerste geïnteresseerden vielen af. ''Een Italiaan wilde er een pizza/pastatent,'' gruwt Jetten. De Pool moet De Pool blijven. Een dranklokaal waar je de historie proeft. Over de tijd dat wijlen Annemarie Grewel er resideerde, kunstenaars aan de lampen zwierden, Gert-Jan Dröge er zijn vaste stek had en actievoerders er rookbommen maakten voor het huwelijk van Beatrix en Claus.

Maar een beetje verjonging kan ook geen kwaad.'' En de nieuwe uitbaters passen, vindt hij, wel in deze tijd. ''Voor mij voelt het ook als een lange neus aan Wilders.'' Sami ontvluchtte zo'n negen jaar terug zijn vaderland Irak. Hij heeft in Noord een cateringbedrijf in Griekse en Italiaanse happen. Ja, ook pizza. Samen met landgenoot Abadi, die hij in Amsterdam ontmoette, was hij op zoek naar een horecazaak. Abadi staat achter de bar bij Emmelot, op de Oudezijds Voorburgwal.

Er komt wel wat meer aandacht voor eten. Voor de woensdagavond, de vaste eetavond, is de ex-kok van het Spaanse Centra aangetrokken. (CORRIE VERKERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden