Café de Dam sluit na 31 jaar: 'Er komt de zoveelste Nutellawinkel'

De rechter oordeelde dat donkerbruin Café de Dam na 31 jaar, vanwege 'illegale onderhuur' moet sluiten. "Leugens," volgens eigenaar Louis van Hamelsveld (60), "De verhuurder wil het pand doorverkopen."

Louis van Hamelsveld in zijn kroeg Beeld Café de Dam
Louis van Hamelsveld in zijn kroegBeeld Café de Dam

Café de Dam is nog het enige overgebleven café in de Damstraat. De dreigende sluiting is voor de kroegbaas niet te bevatten. "Ik slaap slecht. Deze zaak is mijn leven. Ik wilde de kroeg met mijn pensioen overdragen aan mijn dochter."

Van Hamelsveld, die met zijn dochter Celine de kroeg runt, werd 31 jaar geleden door zijn broer gevraagd om het café te openen. "Ik zat in het onderwijs en mijn broer in de horeca. Het leek mij erg leuk."

De eigenaar van het pand wilde alleen met zijn broer zaken doen, omdat hij Van Hamelsveld niet kende. Daarom is op het huurcontract niet de handtekening van Van Hamelsveld te vinden, maar alleen die van zijn broer.

31 jaar ging het goed. "Ik betaalde netjes de huur en mijn naam staat al twaalf jaar op de gevel." Van Hamelsveld stond dan ook raar te kijken toen hij een brief ontving waarin stond dat het café moest sluiten.

Illegaal
Het ontbreken van Van Hamelsvelds handtekening is hem noodlottig geworden. De verhuurder wees hem erop dat zijn broer het pand illegaal aan hem onderverhuurt.

Ook zou de eigenaar van het pand zelf een kroeg willen beginnen. Van Hamelsveld gelooft er niets van. "Die man is 71 jaar. Denk je dat hij nog een kroeg gaat beginnen? Het is een onzinverhaal." Van Hamelsveld denkt dat de eigenaar het pand voor een hoop geld wil doorverkopen. "Er komt de zoveelste Nutellawinkel."

Volgens de pandeigenaar schiet Van Hamelsveld in het onderhoud tekort. Hamelsveld: "Die man heeft één keer het pand laten schilderen. In 31 jaar! Ik heb zelf alleen geïnvesteerd. Het is een ordinaire huisjesmelker."

"Ik heb de eigenaar opgebeld, maar ik kreeg te horen dat alles via een advocaat loopt. Dat is toch asociaal! Zo ga je niet met mensen om."

Hoger beroep
Van Hamelsveld en zijn dochter laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep. "Maar als dat positief uitpakt, is het café waarschijnlijk al weg."

Van Hamelsveld karakteriseert zijn kroeg als een donkerbruin café met een goede sfeer. "Het is misschien een oude zooi, maar het heeft zo veel charme." Als voorbeeld geeft hij de steile trap naar de wc. "Dit café behoort tot de pareltjes van het echte Amsterdam."

De verhuurder van het pand was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Forse huurverhoging draait The Bookshop de nek om

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden