Café De Ceuvel: stadse vrijhaven op giftige grond in Noord

De Ceuvel in Noord zou zomaar de nieuwe toplocatie van Amsterdam kunnen worden. De broedplaats is bijna klaar, het café gaat snel open. Er moet alleen nog een beetje geld worden geregeld.

Cafe De Ceuvel in aanbouw, vanochtend.Beeld Maarten Steenvoort

Nog 26 dagen en dan gaan ze open. Tussen stapels hout, platen, glas en stukken boot verrijst Café de Ceuvel. Toon Maassen leidt zijn gasten stuiterend van enthousiasme rond. 'We gaan álles duurzaam doen, echt álles.'

Het café is opgebouwd met tachtig jaar oude meerpalen uit de haven van Amsterdam, de voor- en achterkant zijn gemaakt van een oude reddingsbrigadepost van het strand van Scheveningen. Op het dak komen zonnepanelen, en gekookt wordt straks op biogas, geproduceerd door een lokale vergister. Een waterloos urinoir is in de maak.

Op de oude scheepswerf op de Buiksloterham, het terrein tussen de Papaverweg en het water achter het NH Hotel, ontstaat een klein paradijs van knutselaars, bouwers en ondernemers, een stadse vrijhaven op een nog onontgonnen stuk Amsterdam.

Simpel en verrassend
Het plan voor Café de Ceuvel was al bijzonder. Het ontwerpteam van Jeroen Apers, Steven Delva, Sascha Glasl, Marjolein Smeele en Wouter Valkenier won vorig jaar een wedstrijd die was uitgeschreven door stadsdeel Noord. Dat zocht een goed plan om het terrein van de oude scheepswerf De Ceuvel-Volharding, met zwaar verontreinigde grond, een nieuwe bestemming te geven. Het team verzon een even simpel als verrassende oplossing: woonboten, vaak afgedankt en goedkoop, werden op de vervuilde grond geplaatst. Zo hoefde er niet te worden geheid of gegraven. Inmiddels staan er zestien woonboten, verbonden door een lange houten steiger die sierlijk om de boten heen loopt.

Café de Ceuvel staat aan de kop van het gebied. Makkelijk is deze vrijhaven in spe nog niet te vinden: het ligt aan het einde van de Korte Papaverweg, een onooglijk straatje van doosvormige panden.

De afgelopen weken wisten Café de Ceuveleigenaren Esmee Jiskoot (22), Toon Maassen (22), Bart van Overbeek (26) en Joey Hodde (22) al tientallen vrijwilligers te motiveren mee te bouwen aan de constructie. Het café zal straks ook bestaan uit een boot met een uitschuifbaar podium voor film, theater en muziek. Wouter Valkenier, Ceuvelpionier en één van de bedenkers van restaurant Hannekes Boom, heeft het pand ontworpen.

Maar eerst moet er nog wat geld komen: 20.000 euro om precies te zijn. Als moderne, stadse ondernemers doen ze dat via crowdfunding. In ruil voor een bijdrage krijgen donateurs een biologisch katoenen tas of een diner als het café open is. 21 juni is het zover. Maassen: 'Het gaat een gigantisch gave plek worden.'

www.cafedeceuvel.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden