Café Dante sluit zelf de deuren

Café Dante in de Amsterdamse Spuistraat. Foto Bart Koetsier Beeld
Café Dante in de Amsterdamse Spuistraat. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - In het gevecht tussen bierbrouwer Heineken en horecatycoon Sjoerd Kooistra is, na de Exit, een tweede Amsterdamse horecazaak op slot gegaan. De exploitant van café-galerie Dante in de Spuistraat heeft zelf de zaak verlaten, met medeneming van verswaren en een partij drank.

Heineken bereidt intussen de ontruiming van April in de Reguliersdwarsstraat voor. Het geschil loopt steeds hoger op nu diverse bv's die ogenschijnlijk geen deel uitmaken van het Kooistraconcern, maar wel door de rechter zijn veroordeeld tot betaling van achterstallige pachtsommen aan Heineken, dat geld nog steeds niet hebben betaald.

Op 31 maart veroordeelde de kantonrechter in Amsterdam de bv's Kropa en Gouden Kooi en Kooistra's moederbedrijf Plassania BV tot betaling van ongeveer twee miljoen euro achterstallige pacht aan Heineken voor vier horecazaken. Bij Heineken is deze week anderhalve ton binnengekomen, een deel van de pacht van The Three Sisters/ NY Steakhouse op het Rembrandtplein. Dat is ongeveer een derde van het bedrag dat de rechter voor deze zaak oplegde.

Van de zijde van Kooistra wordt beweerd dat betalingen eerst verrekend worden met een vordering van Kooistra op Heineken, die zo'n 3,5 miljoen euro zou belopen en door Heineken als 'onzinnig'wordt bestempeld. In het geval van Dante veroordeelde de kantonrechter Kropa BV tot betaling van 165.220,62 euro aan Heineken, en de Gouden Kooi tot 261.587,06 euro. Van dat geld heeft Heineken nog niets gezien. De brouwer zegt een contract te hebben met de Gouden Kooi, een in Lelystad gevestigde bv, die geleid wordt doorde belangrijkste financiële man van Kooistra, Henk Wustenveld. De exploitatie van Dante zou in handen zijn van Hoda Horeca BV op het Leidseplein, een onderneming die wordt bestuurd door Martin Nijdam, rechterhandvan Kooistra.

Bij Heineken loopt de woede op over 'een spaghetti aan constructies en brieven', terwijl er geen geld binnenkomt. Heineken, dat voor 7,5 miljoen euro per jaar 42 horecazaken van Kooistra huurt, zegt nog zo'n vijf miljoen euro aan pacht tegoed te hebben van de bv's, maar het is in de juridische wirwar onduidelijk wie dat geld moet innen. Volgens Kooistra's advocaat Oscar Hammerstein is dat het probleem van Heineken zelf. Volgens hem is besloten tot ontruiming van Dante over te gaan, omdat de rechter dat bevolen heeft en omdat de huidige exploitant de pacht niet meer zou kunnen opbrengen. "Nijdam heeft geprobeerddesleutel aanHeineken over te dragen, maar ze willen hem niet. Dan moeten ze maar zien, van ons mogen ze daar zelf de biefstukkengaan bakken.''

Ook over Luxembourg en April loopt het conflict steeds hoger op. Volgens Hammerstein betaalt Heineken voor deze beide zaken geen huur meer en zijn ze daarmee terug in bezit van Plassania en 'brouwerijvrij'. Heineken betwist dit. "Voor Luxembourg hebben we een contract en lopende financieringen, dus wij leveren het bier,'' aldus een woordvoerder vanHeineken. De brouwer stuurt volgende week een deurwaarder bij April langs ter incasso van circa 270.000 euro pacht, waartoe Heineken een vonnis heeft. Een ontruimingsprocedure wordt in gang gezet. "We gaan door totdat we ons geld hebben.'' (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden