Cabaretier Jetty Mathurin krijgt Frans Banninck Cocqpenning

Cabaretier Jetty Mathurin kreeg maandagavond de Frans Banninck Cocqpenning voor haar bijdrage aan de kunst en cultuur en haar maatschappelijke betrokkenheid in Nederland en Suriname.

Het Parool
Cabaretière Jetty Mathurin. Beeld anp
Cabaretière Jetty Mathurin.Beeld anp

De penning werd na afloop van Mathurins laatste solovoorstelling De Overdracht uitgereikt in het DeLaMar Theater door loco-burgemeester Simone Kukenheim.

Mathurin, die haar carrière als onderwijzeres en logopodist begon en eind jaren tachtig de overstap maakte naar de theater- en televisiewereld, was de eerste vrouwelijke comedian uit Suriname die met uitverkochte shows jarenlang in grote Nederlandse theaters heeft gestaan.

Daarnaast is ze bekend van rollen in Vrouwenvleugel, Baantjer, Otje en Het Klokhuis.

Alleenstaande moeders
Ook haar betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland was reden voor een penning. Zo hielp zij onder meer alleenstaande moeders met schuldproblemen en heeft ze in Suriname met haar eigen stichting onder meer de inrichting van een ontwenningskliniek gerealiseerd.

In haar laatste solovoorstelling, De Overdracht, droeg ze het stokje over aan vier jongere theatermaaksters. De voorstelling stond in het teken van het bevorderen van culturele diversiteit in de theaters en de overdracht van kennis en ervaring aan de nieuwe generatie.

Uitzonderlijke prestaties
De Frans Banninck Cocqpenning wordt uitgereikt aan mensen die zich ten minste twaalf jaar hebben ingezet voor Amsterdam. Ook komen mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op bijvoorbeeld kunstzinnig gebied.

Anderen die onlangs de erepenning kregen zijn Huub van Riel van het Bimhuis, Haig Balian, oud-directeur van Artis, ondernemer en verzamelaar Joost Ritman en Alice Richtje Roegholt, directeur van museum Het Schip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden