Plus

Cabaretduo Yentl en De Boer met liedjes in Paradiso

Cabaretduo Yentl en D­e Boer debuteert woensdag in Paradiso met een voorstelling met louter liedjes en geen sketches. 'Ik had hier nooit een podium voor ons in gezien.'

Yentl Schieman (l) en Christine de BoerBeeld Bart Heemskerk

Afgelopen winter bezocht Christine de Boer het concert van Wende Snijders in Paradiso. Snijders, begonnen als chansonnière, zong elektropop van haar album Mens.

De Boer: "Toen ik naar buitenkwam heb ik meteen Yentl gebeld: 'Hier moeten wij ook gaan spelen!' Ik kende Paradiso natuurlijk wel, maar had er nooit een podium voor ons tweeën in gezien. Maar toen ik Wende zag schitteren, dacht ik: dit moeten Yentl en ik ook proberen."

Makkelijk was het niet, vertellen de twee cabaretières die samen Yentl en De Boer vormen. Maar uiteindelijk lukte het een plekje in de programmering tussen Patti Smith, The Waterboys en Janelle Monáe te arrangeren.

"Een droom die uitkomt," zegt De Boer. "Spannend om buiten de gebaande paden van de theaterwereld te treden."

Geen typetjes
In Concert heet het optreden dat het cabaretduo zal geven voor de duidelijkheid. Want: verwacht geen sketches of typetjes tussen de liedjes door. "De nadruk ligt echt op onze muziek," vertelt Yentl Schieman.

De liedjes van het tweetal zijn befaamd. Voor Ik heb een man gekend ontvingen ze in 2015 de Annie M.G. Schmidt Prijs voor het beste theaterlied van het jaar. Ook recensenten roemen de muzikale kant van het duo.

"Het is niet dat onze sketches kritiek krijgen, maar de liedjes worden er altijd uitgehaald. Blijkbaar hebben die iets wat mensen niet eerder hebben gehoord," zegt Schieman. "We werken er hard aan onze scènes ook op dat niveau te krijgen."

Schieman is geen Paradisoveteraan ('Ik had als tiener posters van jongensgroep 3T op mijn slaapkamer hangen, maar die heeft er nooit opgetreden'), maar De Boer zong er acht jaar ge­leden al eens in het achtergrondkoortje van The Tunes. "Ik weet nog dat ik in de kleedkamer zat en dacht: hier heeft Prince zich ook omgekleed."

Musicalopleiding
Hoe de historie van een zaal op het podium voelbaar is, daarvan zijn de cabaretières zich bewust sinds ze in maart optraden tijdens een hommage aan cabaretduo Neerlands Hoop in Carré.

"Toen we daar stonden, wist ik meteen: dit is na Paradiso de volgende droom op ons lijstje," zegt Schieman. "Carré is zo koninklijk, zo groots en zo mooi. Je voelt de geschiedenis overal waar je loopt."

De twee leerden elkaar kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze terechtkwamen nadat ze beiden een musicalopleiding hadden gestaakt.

Schieman: "Ik droomde echt van een hoofdrol in pakweg Elizabeth, maar dat was voor ik Maarten van Roozendaal hoorde en doorkreeg wat er nog meer kon met liedjes op een theaterpodium."

Thuis luisteren Schieman en De Boer naar zeer uiteenlopende muziek. Schieman roemt de Amerikaanse indieband Bon Iver vanwege de 'lekker dromerige liedjes'. De Boer luistert veel naar hiphop.

"Ik ben gek op Kendrick Lamar, maar ook op Nederlandstalige hiphop. Ja, dat beïnvloedt ook onze eigen liedjes. Ik heb een man gekend is op een bepaalde manier ook een hiphopnummer, met z'n bijna gesproken zang en afwijkend metrum."

Popalbum
Al repeterend voor hun concerttournee, die na Paradiso nog vijf concerten omvat, kwam het tweetal op het volgende plan: een popalbum.

"We hebben de liedjes van In Concert al opgenomen voor een cd die in november verschijnt, maar het zou toch geweldig zijn om uit te zoeken of we liedjes kunnen maken die geschikt zijn voor een stevige studioproductie."

Dat ze die muzikale expeditie weer als duo zullen ondernemen, lijdt geen twijfel.

Schieman: "We hebben met z'n tweeën iets unieks te pakken, onze stemmen kleuren mooi bij elkaar en we hebben nauwelijks onderlinge irritaties. Misschien zullen we ooit ook apart projecten aanpakken, maar we blijven altijd samenwerken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden