'Caatinga efficiënter tegen CO2 dan Amazonewoud'

De caatinga, het steppeachtige gebied in het noordoosten van Brazilië, slaat efficiënter CO2 op dan het Amazonewoud, denken wetenschappers.

Redactie
De caatinga in Noord-Brazilië Beeld http://csjd-ciencias.blogspot.nl
De caatinga in Noord-BraziliëBeeld http://csjd-ciencias.blogspot.nl

Het Nationaal Instituut voor Semi-aride (warm en droog klimaat) gebieden (INSA) wil de hypothese nu testen aan de hand van uitgebreid veldonderzoek. Wetenschappers gaan tot 2015 metingen doen in meteorologische stations in de caatinga.

De caatinga is een uitgestrekt, steppeachtig gebied dat alleen in Brazilië voorkomt. Het is ongeveer 700.000 vierkante kilometer groot en ligt tussen het Amazonewoud en het Atlantisch Woud.

Geen uitstoot
De hypothese is dat de caatinga beter scoort dan die regenwouden op het vlak van CO2-opname. "De tropische bossen slaan veel CO2 op, maar ze stoten ook redelijk wat uit, bij processen zoals de afbraak van gevallen bladeren", zegt INSA-onderzoeker Bergson Bezerra.

"De caatinga slaat niet zoveel op, maar stoot ook niet uit. Daarom denken we dat hij efficiënter is. Sinds drie maanden doen we er nu al waarnemingen en we stellen vast dat hij zelfs in periodes van de droogte CO2 opneemt."

Met de studie willen de wetenschappers meer gewicht geven aan het behoud van de caatinga. Het gebied staat zwaar onder druk als gevolg van de klimaatwijziging.

Het INSA is verbonden aan het ministerie voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.

De caatinga Beeld Wikipedia
De caatingaBeeld Wikipedia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden