C1000 mag open op exotische feestdagen

De C1000 van Huub Rijper aan het Buikslotermeerplein mag gewoon doorgaan met het vieren van de Chinese dag van het Kind, de Zesde zondag na Pinksteren en zelfs de start van het Prijzencircus bij V&D. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Winkeliers zullen massaal aanvragen indienen om zondag open te mogen zijn, na een uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven. Die keurde dinsdag de permanente zondagsopenstelling van de C1000-supermarkt in Amsterdam-Noord goed.

De C1000 van Huub Rijper aan het Buikslotermeerplien viert op zondagen feesten als de Chinese dag van het Kind, de Zesde zondag na Pinksteren en zelfs de start van het Prijzencircus bij V&D.

Dinsdag oordeelde het College van beroep voor het Bedrijfsleven dat Rijper terecht met die feestdagen op zondag open mag. Andere winkeliers hadden de zaak bij het College aangespannen, omdat ze de openstelling oneerlijk vinden.

Het Platform Detailhandel verwacht dat veel meer winkeliers de truc van Rijper zullen volgen, nu er jurisprudentie is. ''De rechter heeft nu gezegd dat gemeentes op basis van evenementen, uitzonderingen moeten toestaan,'' zegt een woordvoerder. Wat er gebeurt als een gemeente de truc in het vervolg afwijst, is volgens hem afwachten.

Volgens de rechter is wetstechnisch niets mis met de ontheffing die stadsdeel Noord aan Rijper heeft verleend. In de wet staat dat winkels hoogstens twaalf zondagen per jaar - één per maand - geopend mogen zijn. Maar er zijn 58 'zondagen' in een jaar - ook Pasen, kerst en Hemelvaartsdag vallen onder de regeling.

De wet bepaalt dat er uitzondering verleend kan worden bij 'bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard', zoals religieuze of nationale feestdagen. Welke dagen dat zijn - of hoeveel per jaar - is niet vastgelegd. Stadsdeel Noord wees daarom de aanvraag van Rijper vorig jaar goed.

Rijper vindt het oneerlijk, dat op een steenworp afstand in Amsterdam-Centrum winkels - waaronder supermarkten - wél elke zondag open mogen zijn en hij niet. Centrum heeft als 'toeristisch gebied' een uitzondering verkregen.

Daarnaast zegt Rijper steeds meer concurrentie te ondervinden van benzinepompen en supers als AH to Go op NS-stations maar ook allochtone winkeliers die supermarktassortiment hebben, maar niet onder de winkeltijdenwet vallen.

Vorige week liet minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) na kamervragen van de SGP weten niet van plan te zijn een stokje te steken voor de vluchtroute. Het toestaan van 'exotische' feestdagen past volgens haar binnen de multiculturele samenleving.

Voor Amsterdam-Noord is de affaire-Rijper het sein om het hele stadsdeel tot 'toeristisch gebied' uit te roepen, zodat alle winkels er zondag open mogen zijn. ''We zoeken nu uit welke gevolgen dat heeft voor kleine winkeliers en eventueel voor overlast voor omwonenden,'' zegt stadsdeelvoorzitter Rob Post. ''We willen onze inwoners die dienstverlening bieden.''

Post verwacht dat de stadsdeelraad in december een besluit neemt. Dan is het ook over met Rijpers' exotische feestdagen. ''Ik wil gewoon dat alle winkeliers dezelfde regeling krijgen, ''reageert Rijper. ''Hoe dat verder wordt geregeld, maakt me niet uit.'' (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden