C&A Damrak/Nieuwendijk wordt nieuw winkelcentrum

De gebouwen van C&A aan het Damrak en de Nieuwendijk gaan de komende drie jaar volledig op de schop. Het grootschalige renovatie- en nieuwbouwproject moet resulteren in 25.000 vierkante meter winkeloppervlakte, geschikt voor grote internationale winkelketens.

Wanda Nikkels
Het C&A-gebouw aan het Damrak. Beeld Google maps
Het C&A-gebouw aan het Damrak.Beeld Google maps

Het huidige C&A-gebouw wordt tot op het betonskelet gestript en krijgt compleet nieuwe gevels. Het kantoren- en winkelcomplex op de hoek van de Nieuwendijk en de Gravenstraat wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De luchtbrug tussen de twee gebouwen die de Nieuwendijk overspant, verdwijnt. De Beurspassage blijft bestaan, maar komt mogelijk op een andere plek.

Doordat in beide gebouwen de kantoorfunctie verdwijnt en de ruimte beter wordt benut, ontstaat circa 25.000 vierkante meter winkeloppervlakte. Volgens Patrick van Lammeren van Top Vastgoed, die namens eigenaar Bouwinvest het project ontwikkelt, voorzien de nieuwe complexen in de behoefte aan grote winkelruimtes. 'De gemeente wil graag internationale retailers naar de stad lokken om het winkelaanbod te verbeteren. Maar de meeste winkelruimtes in de binnenstad zijn voor die ketens te klein.' C&A keert zeker terug na de verbouwing.

Beide gebouwen zijn volgens Van Lammeren sterk verouderd. In het gebouw aan het Damrak zijn naast C&A ook nog enkele kleinere winkels gevestigd. Met name in de Beurspassage is het verloop groot. Van Lammeren: 'Het hele concept van een passage met kleine winkeltjes dateert uit de jaren zestig. Een winkel van twintig vierkante meter is naar huidige maatstaven echt veel te klein.'

Naar verwachting beginnen de bouwwerkzaamheden over een jaar.

Lees meer vandaag in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden