Buyne haalt bakzeil

AMSTERDAM - PvdA-wethouder Hennah Buyne zal de omstreden lesbrief aan Amsterdamse scholen alsnog laten aanpassen.De passage waarin staat dat er helaas politici zijn die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen, zal worden geschrapt.

Buyne kondigt dit aan in een gisteren verstuurde brief aan de schoolbesturen. 'De herformulering' van de lesbrief moet 'elke mogelijke schijn van vooringenomenheid vermijden'. Critici lazen de passage als een tik op de vingers van PVV-leider Geert Wilders en betichtten Buyne ervan leerlingen politieke meningen op te dringen.

Een woordvoerder van de wethouder zegt dat voor de aanpassing van deze passage is gekozen omdat de ophef erover van de hoofdzaak afleidde. ''De discussie moet niet over één passage gaan, maar over een respectvolle omgang met elkaars meningen.''

Het is niet uitgesloten dat meer wijzigingen zullen worden aangebracht in de lesbrief. In de brief aan de schoolbesturen schrijft Buyne dat er 'wellicht ook andere aspecten zijn die eveneens de aandacht verdienen'. Dat zou een verwijzing kunnen zijn naar een passage waarin staat dat de vrijheid van meningsuiting weinig om het lijf heeft als anderen mensen gekwetst worden.

De oppositiepartijen VVD en D66 zouden Buyne vanmiddag in de gemeenteraad aan de tand voelen. D66-fractieleider Ivar Manuel vindt dat uit de lesbrief 'onvoldoende blijkt dat je fors met elkaar van mening moet kunnen verschillen'.

Vrijdag hield Buyne in een interview nog vast aan de oorspronkelijke tekst en weersprak ze dat de omstreden zinsnede op Wilders sloeg: ''Ik zie er het nut niet van in algemene maatschappelijk fenomenen onder tafel te schuiven omdat er mensen zijn die vinden dat zo'n zin op hen slaat.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden