Plus

Buurttop Oostelijk Havengebied: minder stenen, meer zonnepanelen

Op een 'buurttop' stond het Oostelijk Havengebied zaterdag stil bij de vraag hoe de wijk groener en duur­zamer kan. Van buurt tot buurt wil de gemeente toewerken naar een Amsterdams klimaatakkoord in juni.

Het betonnen cacaopakhuis Koning WIllem 1 op de Cruquiusweg Beeld Maarten Steenvoort
Het betonnen cacaopakhuis Koning WIllem 1 op de CruquiuswegBeeld Maarten Steenvoort

Nu de buurt van het gas af moet, droomt Aad Verkleij van verwarming uit het vele water in het schiereilandenrijk dat het Oostelijk Haven­gebied is. Zou het niet mooi zijn, zegt de eilander tegen zijn buurtgenoten, als alle benodigde warmte straks uit het oppervlaktewater en de riolering kan worden geput.

Een klein groepje buurtbewoners volstaat al om te zien dat je heel verschillend kunt denken over de vraag welk alternatief voor fossiele brandstoffen het meest past bij het Oostelijk Havengebied. De een dringt aan op betaalbaarheid, de ander ziet draagvlak als eerste vereiste. Een derde vindt dat er bovenal meer schot in de zaak moet komen.

Minder stenen
Even verderop in Pakhuis de Zwijger zitten de buurtbewoners met groene vingers over een grote kaart gebogen. Ze willen zelf aan de slag om de vele kades minder 'stenig' te maken. Ze denken aan geveltuintjes en dan in het bijzonder aan stokrozen en vingerhoedskruid. Dat doet het immers ook goed in droge, arme bossen.

Weer een paar tafels verder staat een groepje stil bij de mogelijkheid veel meer zonnepanelen te installeren. Nu zijn er in het Oostelijk Havengebied zo'n tweeduizend. Erg matig, gezien de vele platte daken in de buurt. Er is ruimte voor minstens veertigduizend zonnepanelen.

Buurtbewoner Hugo Niesing doet onderzoek op Borneo-eiland, waar 27 huishoudens stroom uitwisselen. Dat er meer elektrische auto's komen en elektrische warmtepompen, geeft nieuwe mogelijkheden. Elektrische auto's kunnen soms best even wachten met laden tot de zon weer schijnt. Het is zaak zo veel mogelijk op hun daken opgewekte stroom zelf te gebruiken - als het naar het elektriciteitsnet gaat, levert het minder op.

Glijbaan
Maar het zijn vooral de woningcorporaties en de VVE's die overtuigd moeten worden om daken beschikbaar te stellen. Zelfs een met veel enthousiasme door woningcorporatie De Key omarmd buurtinitiatief als Zon op Zeeburg - 250 zonnepanelen op de Entrepotbrug - heeft geen vervolg ­gekregen, mopperen de bewoners. Ze zetten in op tweeduizend nieuwe zonnepanelen per jaar.

Het is de eerste Buurttop, een initiatief van de Buurtcoöperatie OHG. Door stadsdeel Oost en de gemeente wordt de buurtcoöperatie gretig omarmd als gesprekspartner. Maar het stelde de buurtcoöperatie wel voor de vraag wat de buurt eigenlijk wil, zegt voorzitter Jos van der Lans. "Wie zijn wij eigenlijk?"

Op de Buurttop gaat het overigens niet alleen over duurzaamheid. De gesprekken gaan ook over de snel gestegen huren, een nieuwe speeltuin of misschien zelfs een glijbaan in 'zwemparadijs' Oostelijk Haven­gebied. "Het is wel verboden, maar we doen het allemaal."

De vergrijzing is ook een heikel ­onderwerp. Het aantal 65-plussers neemt de komende jaren snel toe. Hoe komen er meer ontmoetingsplekken? Wat zijn de obstakels voor ouderen die slecht ter been zijn? Waarom staat er eigenlijk geen bankje halverwege de Verbindingsdam?

Maar vooral de groene onderwerpen staan hoog op de agenda. Van der Lans: "Als iets dit gebied gaat veranderen, dan is het wel duurzaamheid."

null Beeld .
Beeld .

2030: 55% minder C02

Op 20 juni wil wethouder Marieke van Doorninck (Klimaat) vastleggen hoe Amsterdam tot 55 procent minder CO2-uitstoot kan komen in 2030. ­Behalve met stadsdelen en buurten wil ze daarover in het akkoord ook ­afspraken maken met grote organisaties als Artis, de Arena, de industrie en het GVB. Om meer mensen actief te maken, steekt de gemeente verder haar licht op bij buurtorganisaties, maar ook bij sportclubs en moskeeën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden