Buurtsuper Helal Et Gida weer open: 'Gehuild van blijdschap'

Het faillissement betekent toch niet het definitieve einde voor buurtsuper Helal Et Gida. De geliefde winkel in de Pretoriusstraat heeft een nieuwe eigenaar en gaat weer open.

Josien Wolthuizen
Ayse en Güven Yuksel met zoon Berkkan Beeld Josien Wolthuizen
Ayse en Güven Yuksel met zoon BerkkanBeeld Josien Wolthuizen

Personeelslid Ayse Yuksel, die al 23 jaar samen met haar man Güven in de winkel werkt, kan het nog steeds niet geloven. "Ik ben zo ontzettend blij. De sluiting deed enorm veel pijn. Natuurlijk kan ik overal werken, bijvoorbeeld als schoonmaakster of krantenbezorger, maar het allerliefste sta ik hier achter de kassa om mijn lieve klanten te helpen."

De sluiting van Helal Et Gida halverwege mei zorgde niet alleen voor verdriet onder het personeel, ook veel buurtbewoners waren er kapot van. De winkel stond bekend om het ruime assortiment bijzondere producten - zoals allerlei soorten artisjokken, verse kapucijners en bijzondere conserven - en het personeel en vaste klanten hadden een goede band.

Praatje maken
Boodschappen doen kwam vaak op de tweede plaats, na gezellig een praatje maken. In 2015 werd Helal Et Gida door Het Parool op basis van een peiling onder lezers zelfs uitgeroepen tot beste buurtsuper van de stad.

Na het faillissement waren er meerdere geïnteresseerden om de winkel over te nemen, maar het was uiteindelijk Kani Yasar, de schoonzoon van het echtpaar Yuksel, dat in dienst was bij de vorige eigenaar, die Helal Et Gida overnam.

Hij wilde daarmee zijn schoonouders helpen. "Het ging heel slecht met mijn schoonvader na de sluiting," zegt Yasar. "Hij was er psychisch helemaal kapot van. Hij is echt als een vader voor mij, zoals Ayse als een moeder voor mij is. Daarom heb ik gekeken of ik Helal Et Gida kon overnemen," zegt Yasar.

Slingers
Met succes. Afgelopen zaterdag ging de winkel, die nu Helal Buurtsuper heet, voor het eerst weer open om te proefdraaien. Buurtbewoners hingen in alle vroegte slingers op in de straat om de heropening te vieren.

Yuksel heeft gehuild van blijdschap. "Ik was zo bang dat ik afscheid moest nemen van onze lieve klanten. Zij waarderen mij om wie ik ben. Ze zien mij niet als een moslima met een hoofddoek achter de kassa, maar als Ayse. Ze vragen mijn advies en nemen dat serieus. Dat heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven."

Groot feest
Aan het concept van de winkel verandert onder de nieuwe eigenaar weinig, ondanks dat de vorige eigenaar het hoofd niet boven water kon houden door een dalende omzet. Yasar: "We zullen dezelfde producten blijven verkopen en altijd de hoogste kwaliteit blijven bieden. Het is verder een kwestie van goed ondernemen. Slim inkopen, bijvoorbeeld. Dat is een vak apart."

Zaterdag gaat de winkel na een week proefdraaien officieel open. Aan het eind van de zomer, als iedereen weer terug is vakantie, wordt er een groot feest gegeven om alle buurtbewoners te bedanken voor de steun.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden