Plus

Buurthuizen weren brassbands vanwege de herrie

Brassbands in Zuidoost repeteren noodgedwongen buiten. Ze zijn niet welkom in buurthuizen en geld voor een andere oefenruimte is er zelden. 'Het is een oorverdovend kabaal.'

Raounak Khaddari
De Junior Brass Boys oefenen regelmatig noodgedwongen op straat Beeld Tammy van nerum
De Junior Brass Boys oefenen regelmatig noodgedwongen op straatBeeld Tammy van nerum

"We zijn nergens welkom," zegt Jannuel Rosina (27), muziekleider van de brassband Ritmo Percussion in Zuidoost.

Hoewel Rosina benadrukt dat hij liever niet negatief praat over de gemeente - 'we hebben ze nodig' - wil hij toch graag zijn verhaal vertellen. "Met onze band helpen we jongeren bij het ontwikkelen van hun talenten. Zelfs als ze daar geen geld voor hebben. Het wordt ons lastig gemaakt. We zoeken al drie jaar naar een locatie waar we mogen repeteren."

Tevergeefs. Drie bands stapten daarom op 5 juli naar de stadsdeelcommissie om de noodklok te luiden: percussiebands mogen niet in de buurthuizen repeteren en een andere ruimte is er niet.

Breed aanbod
"Als het regent leggen we geld bij elkaar om een studio te huren in Q-Factory in Oost." Daar kunnen muzikanten voor 23 euro per uur een ruimte reserveren, als er plek is. "Eigenlijk hebben we daar geen geld voor. Het kost onze leden ook nog eens geld om daar te komen. Als het mooi weer is, trainen we buiten op een grasveld."

Niet alleen de band van Rosina is niet welkom in Zuidoost. Djano Goudberg (26) kan met zijn Junior Brass Boys eveneens nergens terecht.

"We doen iets maatschappelijks, we organiseren een activiteit voor jongeren, we geven ze extra kansen en dat doen we vrijwillig. Ik werk hiernaast ook nog in de bouw. Begrijp me niet verkeerd: ik doe het graag, maar waarom is er voor onze leerlingen geen plek?"

De gemeente erkent dat er in de zes buurthuizen die gesubsidieerd worden te weinig ruimte is voor muzieklessen met percussie-instrumenten. Volgens Angelo Bromet van Programmabureau Amsterdam Zuidoost (PBAZO), die verantwoordelijk is voor de programmering in de buurthuizen, is het niet een kwestie van onwelkom zijn.

"We willen voor inwoners van Zuidoost een zo breed mogelijk aanbod van activiteiten faciliteren. Dat is niet mogelijk met brassbands erbij."

Oorverdovend kabaal
De directeur van PBAZO, Janny Twigt, is het daarmee eens. "Het is een oorverdovend kabaal. Dat gaat niet samen met huiswerkklassen en activiteiten voor ouderen. Overigens, er wordt precies gedaan wat de gemeente wil: ervoor zorgen dat zo veel mogelijk inwoners gebruik kunnen maken van de buurthuizen."

Een tirannie van de meerderheid? "Nee, zo zit het niet. Je moet keuzes maken. Daar horen concessies bij."

Zolang de bands geen repeteerplek krijgen, kunnen ze ook nergens hun instrumenten kwijt. Rosina slaat het materiaal van zijn vijftien bandleden op in zijn auto. "Ik woon niet in de betrouwbaarste buurt en volgens mij ben ik niet verzekerd voor al die instrumenten. Klinkt dat negatief? Zo wil ik niet overkomen, maar het is een lastige situatie. De gemeente wil wel dat we voor ze optreden op feesten bijvoorbeeld, maar ons helpen? Ik begrijp het niet."

Isolatiemateriaal
Ibrahim Ghazi van stadsdeelcommissie Zuidoost vindt dat het faciliteren van een locatie wel het minste is dat gedaan kan worden voor percussiebands. "Ze horen bij de identiteit van Zuidoost."

Stadsdeelcommissielid Arnoud Jol is het daarmee eens. "Het excuus van PBAZO is te makkelijk. Buurthuizen zijn er juist om zulke activiteiten te faciliteren. En er is isolatiemateriaal."

De stadsdeelcommissie heeft het Dagelijks Bestuur gevraagd om onderzoek te doen naar PBAZO. "Vanwege de vakantieperiode wordt er pas in september over vergaderd," zegt Jol.

Tot dan moeten de brassbands het zelf oplossen. Rosina blijft positief. "Gelukkig is het echt zomerweer dit jaar."

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden