Buurtcentrum Midwest neemt het heft in eigen hand

Er is een nieuw hoofdstuk voor de wijkonderneming Midwest in het voormalige schoolgebouw aan de Cabralstraat in De Baarsjes aangebroken. Met 1,2 miljoen euro probeert de stichting het heft in eigen hand te nemen door het pand te kopen.

Het voormalige schoolgebouw waar tegenwoordig de creatieve verzamelplek MidWest huist. Beeld Floris Lok
Het voormalige schoolgebouw waar tegenwoordig de creatieve verzamelplek MidWest huist.Beeld Floris Lok

Midwest kampt al langer met een nijpende situatie. Hoewel het centrum bloeit en het leegstaande schoolgebouw een zinnige invulling heeft gegeven, bleek de opzet van de buurtonderneming niet haalbaar. Een constructie waarbij het stadsdeel, de centrale stad en de buurtbewoners samenwerkten, mocht niet baten.

Nadat in 2009 het oude schoolgebouw in de Mercatorbuurt leeg kwam te staan, besloten buurtbewoners een nieuwe invulling te geven aan het pand en tegelijkertijd de buurt wat leven in te blazen.

Iedereen is welkom
Sindsdien is het schoolgebouw een verzamelplaats voor lokale kunstenaars, ondernemers, muzikanten en buurtbewoners. 'Iedereen is welkom met als enige voorwaarde dat je uit dezelfde postcode afkomstig bent,' zei Anita Groenink, initiatiefnemer van de creatieve verzamelplek.

De stichting wil het pand nu kopen. De financiering komt van de Triodos Bank en een particuliere investeerder. André van Stigt, de architect van de verbouwing van De Hallen, is bij de rigoreuze verbouwing betrokken, meldt de Westkrant.

Verandering
Vanwege de hoge investering zal het karakter van Midwest een verandering doormaken, zo is te lezen in een nieuwsbrief die is verstuurd aan de huurders van het gebouw. De gymzaal op de begane grond wordt verhuurd aan een horecaondernemer, huurders van kantoorruimten op de eerste en tweede verdiening moeten contracten aangaan voor drie jaar. Dat is veel langer dan nu.

Midwest is met het stadsdeel in gesprek over subsidie zodat non-profit instellingen nog steeds ruimtes tegen een lager tarief kunnen huren. De renovatie moet volgend voorjaar starten. Op het dak komen zonnepanelen, in de klaslokalen wordt meer ruimte gemaakt voor ondernemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden