Buurtbewoners nemen huisje GVB in om er een buurtcentrum van te maken

Bewoners van de architectenbuurt in Oost hebben een leegstaand eindpunthuisje van het GVB 'in beheer genomen' nadat ze eergisteren krakers hadden verjaagd. Ze vinden dat het gebouwtje mooi kan dienen als buurtcentrum.

Rob Rombouts
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Het GVB ziet de actie van de bewoners als kraken en wil dat ze het gebouwtje, van buslijn 22 aan de J.M. van der Meylaan, verlaten. 'Zo niet, dan doen we aangifte. Het pand is van het GVB en we willen het elders neerzetten. We wachten op een vergunning om het te verplaatsen,' zegt een woordvoerder.

Buurtbewoner Peter Gualterus, van de stichting Blije Buren, ziet het innemen niet als kraken of antikraken maar 'als het in beheer nemen'. 'Ik stond met de kinderen een patatje te eten bij Tony Patat. Tony attendeerde ons erop dat het gebouw werd opengebroken. We zijn erop afgestapt en hebben de krakers weggebonjourd. Wat hebben we aan krakers die niets met de buurt hebben?'

Nieuw slot
De bewoners installeerden een bed, een stoel en een nieuw slot. Gualterus: 'Het staat al veertien maanden leeg en er is behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte. Lijn 22 is opgeheven en veel ouderen zijn slecht ter been.' Plan is om in het nieuwe buurtcentrum koffie, thee en warme maaltijden te serveren, zodat mensen minder eenzaam zijn en elkaar kunnen helpen met hun zorgjes, zegt Gualterus. Mogelijk komen er riksja's voor buurtvervoer.

SP'er Tiers Bakker, lid van de nieuwe bestuurscommissie in Oost, pleit al langer voor een buurthuis. 'Er zijn in de buurt klachten over vocht en schimmel, de buslijn is opgeheven. Het frietkot van Tony de patatbakker is de enige sociale factor in het buurtje.' Volgens Gualterus is aangifte niet nodig. 'We willen onderhandelen, maar zolang er nog geen besluit is dat het huisje weg moet, willen we er gebruik van maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden