Buurtbewoners leveren ontwerp voor Johnny Jordaanplein

Het licht staat op groen voor de nieuwe inrichting van het Johnny Jordaanplein op de Elandsgracht. Het stadsdeel Centrum heeft deze week de plannen overgenomen die een ontwerpgroep van bewoners het afgelopen jaar voor het pleintje heeft gemaakt.

Door Patrick Meershoek
Het ontwerp van het Johnny Jordaanplein Beeld Gemeente Amsterdam
Het ontwerp van het Johnny JordaanpleinBeeld Gemeente Amsterdam

De grote invloed van de bewoners op de plannen voor het pleintje moest de pijn verzachten van de ingrijpende herinrichting van de rest van de Elandsgracht, waar in de buurt van meet af aan veel verzet tegen was. Een referendum om die herinrichting tegen te houden, viel in 2014 in het voordeel van het stadsdeel uit.

Vooral het verdwijnen van het transformatorhuisje op de kop van de Elandsgracht was een klap. Daar was op initiatief van buurtbewoner Hannie Pastor een eerbetoon ontstaan aan de oude volksbuurt met een gestaag groeiende beeldengroep van de beroemde Jordanese cultuurdragers Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer, Manke Nelis, Bolle Jan en Tante Mien.

Haagbeuk
Het stadsdeel hield vast aan de afbraak van het trafohuisje vanwege de verkeersveiligheid, maar gaf de bewoners verder de vrije hand om het pleintje vorm te geven. Het resultaat is een ellips van banken en haagbeuk rondom de beelden. De schilderingen van het huisje keren terug in de bestrating en op de zijkant van de banken.

Mainse Rijpkema, een van de initiatiefnemers van het referendum, weigerde zijn medewerking aan het ontwerpproces. "Hoe mooi het ook is, het vervangt iets wat in mijn ogen had moeten blijven," zegt hij daar nu over. "De beelden en het huisje vormden samen een intieme herinnering aan de oude Jordaan. Die is nu weg."

Leuzen
Rijpkema betreurt ook de ondergang van het levenswerk van de vorig jaar overleden Pastor, die het transformatorhuisje min of meer als zijn persoonlijk eigendom beschouwde en de muren beschilderde met leuzen als 'Bij ons in de Jordaan zal de leefbaarheid voortbestaan' en 'O Amsterdam wat ben je mooi, hou 't zo'.

Pastor doopte het ensemble tot Johnny Jordaanplein - tegen de zin van de straatnaamcommissie, maar wethouder Guusje ter Horst kwam walsen op de feestelijke opening en daarmee was het pleit beslecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden