Het traditionele vreugdevuur in Flora dorp afgelopen nacht.

PlusReportage

Buurtbewoners Floradorp zorgen voor veilig vreugdevuur: ‘Het verbindt’

Het traditionele vreugdevuur in Flora dorp afgelopen nacht.Beeld Jop Van Kempen

Het vreugdevuur in Floradorp behoort tot het immateriële erfgoed van Nederland. De politie roemt de samenwerking met de buurtbewoners na een rustige nacht in de wijk in Noord.

Met z’n persoonlijke geschiedenis kan Patrick van Bronswijk het beste uitleggen wat het vreugdevuur in Floradorp zo uniek maakt. Verlicht door de gloed van ruim 2000 gloeiende kerstbomen rept de organisator van het huidige vreugdevuur over de vroege jaren ’80, toen hij z’n handen als kleine jongen verbrandde aan het raam van het ouderlijk huis.

“Er gingen toen 9000 bomen in de fik, de hele buurt werd verhit, dus ook ons huis,” zegt Van Bronswijk. “Als kleintje raakte ik thuis het raam aan. Dat heb ik geweten. Desondanks heb ik het vreugdevuur altijd prachtig gevonden. Nog steeds. Het verbindt de bewoners in de wijk.”

Van Bronswijk neemt de traditie (‘er zijn beelden van een groot en officieel vreugdevuur in 1951, en het keerde jaarlijks terug’) uiterst serieus. De reusachtige brandstapel, waarmee symbolisch het slechte wordt omgesmolten tot iets moois, staat op de lijst van het immateriële erfgoed van Nederland. Als het aan Van Bronswijk ligt, komt het binnenkort ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tussen de grachtengordel en de Stelling van Amsterdam.

Ook de gemeente erkent het belang van het ritueel in Noord. Burgemeester Femke Halsema had dinsdagnacht een bezoekje gepland, maar ze zegde op het laatste moment af vanwege ziekte.

Soms gaat er wel iets mis

Hoewel bijkomstigheden van het vreugdevuur –overlast, milieuvervuiling- loodrecht op de koers van het groene stadsbestuur staan, is het evenement afblazen ook al zoiets. De laatste keer dat het nieuwe jaar in Floradorp zonder de traditionele brandstapel werd ingeleid –in 2003-, kwam het tot rellen.

“De ME kwam erbij, het leek wel oorlog,” zegt wijkagent Andrea Prins over ‘haar’ wijk. “Maar nu is het gelukkig heel anders.”

Toch sneuvelt er jaarlijks iets rondom Oud en Nieuw in Noord. Een muurtje nabij het vreugdevuur verliest altijd een paar stenen vanwege vuurwerk uit de categorie ‘lichte handgranaat’. Ook tijdens het vreugdevuur zijn soms loeiharde knallen te horen.

“Illegaal vuurwerk heb je helaas overal in Amsterdam. De handhaving is vaak lastig en we hebben genoeg andere politietaken die hogere prioriteit genieten,” aldus de politievrouw.

Prins roemt de wijze waarop de wijk het feest heeft vormgegeven. Er is een eigen ordedienst en er zijn professionele beveiligers ingehuurd. Prins en een collega kunnen het samen af, al kan ze wel rekenen op zes man versterking achter de dijk.

“Incidenten voor de politie zijn hier vannacht niet geweest, maar er is wel een jongen afgevoerd door de ambulance in verband met z’n oog,” zegt wijkagent Prins. “Iedereen wil dat het feest goed verloopt; bewoners, de gemeente en de politie.” Ook de brandweer kreeg geen meldingen in Floradorp.

Wat als het vreugdevuur volgend jaar wordt verboden? Dat zou Floradorp niet pikken, denkt Van Bronswijk. Dan hebben de bewoners het idee dat hun iets ouds en wezenlijks wordt afgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden