Buurtbarbecue als charmeoffensief van groep We Are Here

Een buurtbarbecue als charmeoffensief voor de buren van de gekraakte woningen van de We Are Here-groep trok vooral sympathisanten. Tegenstanders lieten zich niet horen. Over een ontruiming is vooralsnog niets bekend.

Mensen uit de hele stad verzamelen zich rond de buurtbarbecueBeeld anp

Tafels en bankjes staan buiten, een muziekset zorgt voor de sfeermuziek. Vanaf twaalf uur vanmiddag organiseerde de We Are Here-groep van uitgeprocedeerde asielzoekers een buurt-en tuinfeest voor de buren van de twintig gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraatjes in Oost. De zon schijnt, het is goed toeven op de stoep. En vanuit de hele stad zijn sympathisanten gekomen.

Dat mag ook wel na een week slecht nieuws over de kraak van de sociale huurwoningen van Ymere die al een tijd op de nominatie staan om te worden gesloopt. Tijdelijke bewoners zouden tijdens het douchen met krakers zijn geconfronteerd, een sleutelbos is naar verluidt uit handen van een medewerker van anti-kraakbedrijf Camelot getrokken en bewoners zouden zijn geïntimideerd. Premier Mark Rutte sprak zich over de situatie uit, net als Geert Wilders.

Frictie
Niets van waar
, en propaganda van tegenstanders, noemt We Are Here-woordvoerder Khalid Jone de verhalen. "Verzonnen door mensen die ons zwart proberen te maken." Op de stoep zitten buren gemoedelijk naast de veelal uitgeprocedeerde immigranten van de groep. Drie kinderen uit de buurt voetballen met de We Are Here-mannen. Liana, al jaren vrijwilliger bij We Are Here, snapt dat er meer onrust is nu. "Meestal zit de groep in een kantoorpand of kerk, nu midden in de buurt, dan ontstaat frictie." De wijkagent komt polshoogte nemen, maar constateert dat het 'gezellig' is.

Buurman Joris, die net afgestudeerd is en op een tijdelijk contract om de hoek woont, komt ook even buurten. Hij is net terug van een lange reis en is blij dat iemand in zijn woning verbleef toen hij er niet was. "Je moet wel laten zien dat je er nog woont, anders wordt je huis gekraakt." Hij vindt de groep vooralsnog gemoedelijk, maar hoopt dat er geen problemen ontstaan. Ymere stuurde alle bewoners al een brief dat zo snel mogelijk op ontruiming wordt aangestuurd. Wat Joris betreft, prima. "Maar ik vind het ook wel fijner als er mensen wonen dan als het leeg staat."

Aangifte
De tijdelijke bewoners mogen tot augustus blijven, daarna moeten zij ook vertrekken om plaats te maken voor nieuwbouwflats met sociale woningen.

Het openbaar ministerie laat in een reactie weten dat Ymere aangifte heeft gedaan en dat men wachten op aanvullende informatie voordat er kan worden ontruimd. De woningcorporatie stuurt aan op een spoedontruiming. Als er is ontruimd, wil Ymere de woningen opnieuw aan tijdelijke bewoners verhuren. We are here hoopt juist te mogen blijven zitten en van een van de woningen een kantoor te maken om mensen beter te informeren over wie ze zijn en wat ze doen.

De woningcorporatie zegt alle benodigde informatie al te hebben geleverd en stuurt aan op een spoedontruiming. "Wij maken ons zorgen over de situatie. Onze huurders maken zich zorgen over de veiligheid," aldus woordvoerder Coen Springelkamp. Als er is ontruimd, wil Ymere de woningen opnieuw aan tijdelijke bewoners verhuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden