Plus

Buurt zit met vragen na plofkraak bij daglicht

Plofkraken zijn er de laatste maanden vaker geweest, maar de hondsbrutale manier waarop daders zondagochtend in Nieuw-West toesloegen is een nieuw dieptepunt.

Ruben Koops
Het Delflandplein in Nieuw-West zondagochtend Beeld Eva Plevier
Het Delflandplein in Nieuw-West zondagochtendBeeld Eva Plevier

Niet in het holst van de nacht of in de vroege uurtjes, maar even na acht uur 's ochtends bliezen criminelen met een gigantische explosie een geldautomaat van ABN op om bij de geldcassettes te komen. De kraak leek geslaagd - op diverse beelden is te zien dat zeker twee verdachten vluchten met een object in handen dat een geldcassette lijkt te zijn - maar volgens ABN Amro is er niets buitgemaakt.

De automaat, die begin december ook al eens doelwit was van een plofkraak, zit aan het Delflandplein in Overtoomse Veld en is verwoest. Ook het acht verdiepingen tellende appartementencomplex waar de geldautomaat ingebouwd zat is beschadigd.

De risico's van een plofkraak op dit tijdsstip zijn evident. De explosie was enorm, brokstukken vlogen tientallen meters over het plein en een muur van grijze rook golfde de nabijgelegen straten door. Dat er geen gewonden zijn gevallen mag een wonder heten. Door het tijdstip waren veel buren die rond de automaat wonen al wakker, waardoor er direct veel beelden zijn gemaakt vanaf het moment dat de explosie klonk.

Grijs autootje
Mohammed filmde de daders terwijl zij op een motorscooter via de Rijswijkstraat ontkwamen. Ook diverse andere omwonenden, die omwille van de veiligheid anoniem wensen te blijven maar wiens naam bekend is bij de redactie, hebben haarscherpe beelden aan de politie overhandigd van een vluchtende motorscooter, in gezelschap van een kleine grijze personenauto.

Op beelden die omroep AT5 heeft uitgezonden is zelfs te zien dat een voorbijganger achter de daders aan lijkt te rennen, vlak voordat die wegspurten met de motor. Waarom de daders het risico hebben genomen om een plofkraak te plegen op het moment dat er zoveel potentiële getuigen in de buurt zijn, is een raadsel. Een andere vraag die leeft in de buurt is waarom de plofkraak op de dag na Koningsdag plaatsvond. Veel geldautomaten zijn vanwege Koningsdag meestal behoorlijk leeg gepind.

Overal vluchtroutes
Volgens Gerrie de Haan, eigenaresse van de Primera naast de geldautomaat, was het sinds de eerste mislukte poging op 2 december vorig jaar wachten totdat het weer mis zou gaan. De automaat staat aan de rand van een winkelgebied, omringd door wegen waarlangs daders makkelijk kunnen vluchten. "We hebben er na de vorige keer voor gepleit dat deze automaat niet meer terug zou komen, maar toen wilde ABN niet luisteren", zegt De Haan, die schade heeft aan haar zaak. "Ze kunnen hier aan alle kanten wegrijden." Uiteindelijk heeft de brandweer bepaald dat het gebouw niet ontwricht is, waardoor het niet geëvacueerd hoefde te worden.

Burgemeester Halsema heeft zondagochtend een kort bezoek gebracht aan de buurt om met omwonenden te praten over de kraak. Onlangs zijn diverse verdachten aangehouden en voorgeleid voor een serie plofkraken in december en januari. Een van de verdachten hoorde een celstraf van vijf jaar tegen zich eisen vanwege een plofkraak op een automaat bij het Surinameplein.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden