Buurt vreest overlast door verplaatsing drijvend restaurant Sea Palace

Een aantal buurtbewoners en ondernemers verzetten zich tegen plannen van de gemeente voor een verplaatsing van het markante Chinese restaurant Sea Palace aan het Oosterdok. Eind oktober wordt hun petitie behandeld door het college, schrijft één van de initiatiefnemers in een ingezonden brief in Het Parool vandaag (12-11).

Uitzicht op Sea Palace vanuit bibliotheek OBA Beeld anp
Uitzicht op Sea Palace vanuit bibliotheek OBABeeld anp

Het restaurant zou volgens de plannen 75 meter dichter bij het Centraal Station worden aangelegd. Volgens de ondertekenaars van de petitie is de kade bij de geplande nieuwe locatie te smal en de afstand tot de permanente bewoning te klein. 'Een behoorlijke aanslag op de privacy en functionele vrijheden van bewoners en bedrijven ter plekke,' aldus André Vieleers, schrijver van het ingezonden stuk.

'We zijn overvallen door de toenemende populariteit van ons eiland en de druk op de leefbaarheid die dat met zich mee kan brengen, nu en in de
toekomst', valt te lezen in de petitie. De bewoners en ondernemers vrezen voor overlast door drukte en een belemmering van een vrij uitzicht voor de bewoners.

Ze komen met een alternatief plan: door Sea Palace meer oostelijk aan de wandelsteiger te leggen, tegenover bibliotheek OBA, zou er minder overlast zijn voor de bewoners en een betere balans in lokale functies. Die locatie komt ongeveer overeen met de oorspronkelijke locatie tegenover het voormalige hoofdkantoor van de PTT waar Sea Palace 25 jaar heeft gelegen.

De actiegroep vraagt het college dan ook de plannen te heroverwegen en hun voorstel daarbij in ogenschouw te nemen. Sea Palace zou zelf geen bezwaar hebben tegen een verplaatsing naar de voorkeurslocatie van de ondertekenaars van de petitie.

null Beeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon
Beeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool/Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden