Buurt voor moskee, maar tegen Milli Görüs

De bouw van de Westermoskee is hoogst onzeker sinds woningbouwvereniging Het Oosten en Milli Görüs ruzie met elkaar kregen. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Noch Turken, nog autochtone buurtbewoners hebben nog veel vertrouwen in de Turks-islamitische vereniging Milli Görüs. Dat werd maandag duidelijk tijdens een buurtbijeenkomst over de Westermoskee in De Baarsjes.

De bouw van de moskee is hoogst onzeker sinds woningbouwvereniging Het Oosten en Milli Görüs ruzie met elkaar kregen. De twee zouden het project, dat ook woningen en winkels omvat, gezamenlijk ontwikkelen, maar Milli Görüs wil nu Het Oosten uitkopen en zelf de bouw voortzetten. Een anonieme geldschieter schiet de benodigde miljoenen voor, zegt voorzitter Fatih Dag.

Dag schitterde maandagavond echter door afwezigheid, net als de rest van het bestuur van Milli Görüs. Dit toch ergernis van veel buurtbewoners, die nieuwsgierig waren naar de nieuwe financier van de moskeevereniging en de voortgang van het project.

Het stadsdeel had de bijeenkomst georganiseerd om vragen uit de wijk te beantwoorden. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg zei 'nog steeds enthousiast' te zijn over de bouw van de Westermoskee, maar liet doorschemeren weinig sympathie te koesteren voor de huidige bestuursleden van Milli Görüs. ''Het is gebleken dat het moeilijk is afspraken met ze te maken. Daarom spannen wij ons niet meer voor hen in dan wettelijk verplicht,'' aldus Verburg.

Veel aanwezigen sloten zich bij hem aan: voor de moskee, maar tegen Milli Görüs. ''Ik gun iedereen zijn plekje,'' zei buurtbewoner Nico Meijer, ''maar ik vind het maar een duistere boel bij die club.''

Opvallend genoeg sprak ook een aanwezig lid van Milli Görüs zich onomwonden uit tegen het bestuur van de eigen vereniging. ''Er is binnen Milli Görüs een grote groep die zich niet kan vinden in de koers van het huidige bestuur. Wij vinden dat ze niet opbouwend bezig zijn,'' zei een Turkse jongen, die niet met zijn naam in de krant wilde.

Dag reageert laatdunkend. ''Die critici, dat zijn vijf mensen binnen onze vereniging.'' (ERIC VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden