Buurt stelt burgemeester vragen over bezoek Marokkaanse koning

Bewoners van de Herengracht en de Partij voor de Ouderen gaan de burgemeester vragen stellen over overlast rond het bezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI afgelopen week aan Amsterdam.

Koning Mohammed VI van Marokko op bezoek in Amsterdam.Beeld anp

Dat gebeurt aanstaande donderdag in de wekelijkse vergadering van de Commissie Algemene Zaken.

"Als Herengrachtbewoners zijn we heel wat gewend," zegt Peter Taks namens De Nachtwacht, een buurtplatform van 75 bewoners van de Heren- en Reguliersgracht die een brief gaan indienen bij de raad. "Maar nu hield de overlast zes dagen aan."

Taks haast zich te zeggen dat de buurt dat niet ziet als de schuld van de Marokkaanse koning of zijn aanhang ('We gunnen iedereen zijn 'Marokkaanse' Koningsdag'). "Het ligt echter aan het volledig ontbreken van zelfs de geringste handhaving."

Getoeter
Koning Mohammed VI verbleef van 25 maart tot en met 30 maart in het Waldorf Astoria aan de Herengracht. In de brief die buren nu hebben geschreven aan het college van B&W omschrijven zij hoe herhaaldelijk tot midden in de nacht luid getoeterd werd op straat, hoe muziek continu uit autoradio's speelde en hoe 'gevaarlijke verkeerssituaties' ontstonden.

Op filmpjes die Taks op Tweede Paasdag om half twaalf en half een 's nachts maakte is een spreekkoor te horen en komt een trein van lawaaiige auto's voorbij.

"Amsterdam heeft een naam hoog te houden op het gebied van gastvrijheid en tolerantie, dus de 100 plus aanhangers van de Koning op straat voor het hotel hadden geen probleem hoeven zijn," staat in de brief aan het college van B&W. "De sfeer was overdag vaak ontspannen en vrolijk, maar in de avond en vroege nacht was de overlast excessief."

Ook de Partij voor de Ouderen gaat donderdag vragen stellen, laat raadslid Wil van Soest weten. "Buurtbewoners hebben dagen overlast gehad," zegt zij. "En niemand was op de hoogte van de komst van de koning. Ik wil weten of ieders veiligheid voldoende is gewaarborgd en wat we gaan doen als zoiets in de toekomst nog eens gebeurt."

Politie is boos
De stad is verrast door de reuring die het bezoek van koning Mohammed VI heeft veroorzaakt en niemand heeft vooraf met elkaar gepraat, mag de conclusie heten. Mohammed VI kwam op een privébezoek en daardoor was het niet officieel aangekondigd. Een woordvoerder van Stadsdeel Centrum zegt dat niemand wist dat de koning zou komen. Burgemeester Eberhard van der Laan was wel op de hoogte gebracht, laat een andere woordvoerder weten 'maar pas kort voor de komst van de koning'.

De politie was niet precies op de hoogte van de komst van de koning, maar zijn reisje kwam niet geheel onverwacht. Zo blijkt dat het Waldorf Astoria wel de wijkagent op de hoogte te hebben gesteld, maar dit is niet goed doorgegeven aan de juiste afdeling. Eerder deze week zei de politie nog dat ze niet wisten dat de koning langs zou komen.

"Het is gebruikelijk dat een hotel het bij ons meldt als een belangrijke gast komt," zegt woordvoerder Frans Zuiderhoek. Maar, zegt hij, hotels zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van gasten en omgeving en het handhaven van overlast.

Aanhangers van de koning op woensdag bij het Waldorf Astoria.Beeld anp

"We hebben op het laatste moment een Marokkaans sprekende wijkagent vrijgemaakt," zegt Zuiderhoek. "We hebben hekken geregeld, we hebben op piekmomenten een extra agentenkoppel ingezet en we hebben opgetreden tegen foutparkeren op de brug. Ik heb het idee dat het hotel nu de schuld op ons probeert af te schuiven voor de overlast."

Het Waldorf zelf wil niet ingaan op dat laatste. Woordvoerder Marieke Klosters stelt dat het hotel eerst met alle 'betrokken instanties' wil praten 'over wat er nou precies is gebeurd'. Eerder stuurde het hotel een excuusbrief naar omwonenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden