Buurt procedeert tegen shortstay in voormalig verpleeghuis Wittenberg

De verbouwing van het voormalige verpleeghuis De Wittenberg tot short-stayappartementen is in volle gang, maar binnenkort dienen rechtszaken waarmee buurtbewoners en het stadsdeel dit willen tegenhouden.

Ton Damen
Wittenberg aan de Nieuwe Kerkstraat Beeld Eva Plevier
Wittenberg aan de Nieuwe KerkstraatBeeld Eva Plevier

De strijd om De Wittenberg gaat niet alleen om De Wittenberg. Daarvoor waarschuwt juriste Frenkie Hardonk-Kruiswijk, een bewoner die met de buurt strijdt tegen de verbouwing an het oude verpleeghuis tot een shortstayinstelling. De eigenaar, de Evangelisch Lutherse Diaconie, werkt sinds 2014 aan de omvorming tot 115 peperdure shortstayappartementen en tien parkeerplaatsen.

'Als dit de Wittenberg wordt toegestaan, zullen alle voormalige bejaardenhuizen en andere zorginstellingen en maatschappelijke gebouwen in Amsterdam-Centrum en -Oost commercieel gebruikt mogen worden,' aldus Hardonk.

Buurt vreest onomkeerbare situaties
Met ruim veertig buurtbewoners start Hardonk een verzoek tot een voorlopige voorziening bij de rechter, waarin van de diaconie wordt geëist dat de verbouwing van het pand van De Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht, rijksmonument, wordt gestopt. De buurt vreest dat de sloopwerkzaamheden van bouwbedrijf Hillen & Roosen leiden tot 'onomkeerbare situaties'.

Dat is ook het standpunt van onder meer het bestuur van de naastgelegen synagoge, de Plantage Weesperbuurt Vereniging en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). De rechtszaak dient waarschijnlijk volgende week.

Als de werkzaamheden onomkeerbaar zijn, zou dat onmiddellijk gevolgen hebben voor een tweede rechtszaak, die op 31 maart dient. Daarbij vecht de Evangelisch Lutherse Diaconie het besluit van de gemeente Amsterdam aan een zogeheten woningonttrekkingsvergunning te weigeren. De diaconie vindt dat geen sprake is van woningonttrekking omdat de oude bewoners van het verpleeghuis er niet woonden in de zin van de Huisvestingswet.

Overlast door toeristen
Een deel van de buurtbewoners staat op zijn achterste benen: zij vrezen meer overlast door toeristen. Maar hun verzet heeft geen zin als de sloop al in een vergevorderd stadium is.

De SP'ers Erik Flentge (raadslid) en Michiel Wetzer (lid bestuurscommissie), delen dat standpunt. Zij zeggen dat het stadsdeel een blunder van jewelste heeft begaan door in het bestemmingsplan de mogelijkheid van shortstay op te nemen.

Wetzers voorganger in de deelraad van stadsdeel Centrum, Nelly Duijndam: 'De Wittenberg heeft op voorstel van het stadsdeelbestuur de bestemming 'gemengd 1' gekregen. Dat betekent dat hier shortstay is toegestaan. Daarom kon een omgevingsvergunning, lees sloop- en bouwvergunning, niet worden geweigerd. In feite ben je dan in het hele gebied akkoord met shortstay.'

Dat is wat Hardonk en haar medestanders steeds zeggen. Hardonk: 'Het stadsdeel hoopt een vergunning te kunnen weigeren op basis van het argument dat short stay in plaats van verzorgingshuizen neerkomt op woningonttrekking. Daarbij komt dat de Amsterdamse gemeenteraad een shortstayverordening heeft aangenomen, waarin het aantal shortstayvoorzieningen wordt beperkt. Voor de huidige periode is Amsterdam door alle quota heen.'

Er zijn overigens ook bewoners die geen bezwaar hebben tegen de hoogwaardige short stay. Zij hebben er vertrouwen in dat er keurig publiek komt.

Geen commentaar
De bestuurscommissie van stadsdeel Centrum ontwijkt commentaar. De voorlichter geeft alleen schriftelijk formele toelichtingen, zoals het feit dat het stadsdeel geen mogelijkheid had om een omgevingsvergunning te weigeren. De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten dat de gemeente niet diverse malen van standpunt is veranderd en stelt dat 'niet volledig' afstand is genomen van de mogelijkheid tot hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden