Plus

Buurt Nieuwendammerdijk vreest stadsstrand

Horecabedrijf Roest uit Oost begint een nieuw stadsstrand in Noord, wat 5 mei ook de plek moet worden voor festival Vrijland. Bewoners rond de Oranjewerf vrezen lawaai en verkeersoverlast.

Jesper Roele
Het voormalig standsstrand van Roest in Oost Beeld Dingena Mol
Het voormalig standsstrand van Roest in OostBeeld Dingena Mol

Nadia Duinker en Thijs Timmers zitten middenin de verbouwing van Roest op het Oostenburgereiland, de transformatie van stadsstrand naar eigenzinnig horecabedrijf in een nieuwe woonwijk.

Toen projectontwikkelaar Heren 2 ze vroeg om als extra project een nieuw stadsstrand te ontwikkelen bij de Oranjewerf aan het eind van de Nieuwendammerdijk, stonden ze niet direct te juichen. "In eerste instantie wilden we niet," vertelt Duinker. "We waren wel klaar met tijdelijke horeca. Maar toen we het zagen, werden we verliefd op de plek. Nu willen we in samenwerking met de buurt tijdelijk iets moois neerzetten."

Dat gaat niet zo makkelijk, denken veel omwonenden. "Het gaat om grootschalige horeca, niet alleen een klein stadsstrandje," aldus buurtbewoner Edu Jansing. "Die moet de kosten in een paar jaar terugverdienen. Dagelijks open zijn brengt geluidsoverlast met zich mee en, gezien de locatie, veiligheidsissues. Ook zijn de aanvoerroutes heel smal. Ik ben niet tegen, maar denk dat het gewoonweg niet gaat."

Beschermde diersoorten
Sommige bewoners vrezen dat het strand zich ontpopt tot een festivalterrein. Duinker ontkent dat: "Op Koningsdag willen wij een kleinschalig buurtevenement houden als kennismaking. Op 5 mei een bevrijdingsfestival, maximaal tweeduizend bezoekers vanwege de zorgen in de buurt. Op 11 mei volgt de offi­ciële opening."

Op een informatiebijeenkomst kwamen vorige week bijna ­honderdvijftig buurtbewoners af. Erik Bannenberg zegt er een nare smaak aan over te hebben gehouden. "Ik zie liever geen festivals, een stadsstrandje kan wel. Bij een festival moeten er tweeduizend fietsen in park het Rietland tegenover de Oranjewerf geparkeerd worden. Daar zitten beschermde diersoorten, die val je daarmee lastig. Ze zeggen dat ze in samenwerking met de buurt iets moois willen neerzetten, maar niemand is benaderd."

Het bevrijdingsfestival Vrijland doet Duinker al zeven jaar. "Daar hebben wij ook een commercieel belang in. Dit festival hebben wij door het veranderende evenementenbeleid al vier keer op een andere locatie moeten organiseren. We hopen dat het kan doorgaan op de Oranjewerf in kleinere vorm en dan gelijk naamsbekendheid voor de locatie zal genereren. Ondernemen in tijdelijkheid is een risicovolle operatie, het is een uitdaging alles in vier zomers rond te krijgen. Daar hebben we alles voor nodig."

Frustratie
Bewoner Peter van Lonkhuyzen bezocht de informatieavond en is niet tegen de plannen. Hij merkt veel ruis op de lijn tussen tegenstanders en ondernemers. "De Oranjewerf gaat in de toekomst bebouwd worden, maar niemand weet wat er gaat komen. Daar is frustratie van buurtbewoners over, omdat zij totaal niet geïnformeerd worden. De plannen die er nu liggen zijn voor een stadsstrandje en maximaal twee festivals per jaar. Ik snap wel dat mensen ongerust zijn, maar beide kanten moeten ook goed luisteren naar elkaar. Natuurlijk geven twee festivals per jaar enige overlast, maar laten we niet vergeten dat we er iets leuks bij krijgen in Noord."

null Beeld LVDB/Het Parool
Beeld LVDB/Het Parool

Reeks vergunningen

Om horeca op het bedrijventerrein bij de Oranjewerf te mogen exploiteren moet er afgeweken worden van het bestemmingsplan. De ondernemers hebben een omgevingsvergunning aangevraagd. Deze aanvraag is in behandeling bij de gemeente. Na een beslissing is er zes weken de tijd voor beroep en bezwaar.

Ook de vergunningsaanvragen voor de evenementen op 27 april en 5 mei zijn in behandeling. Nog tot maandag kunnen buurtbewoners een zienswijze indienen, waarna een besluit volgt en er weer zes weken zijn om in beroep te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden