'Buurt is niet tegen monument, wel tegen Namenmonument'

Kunnen de 24 bomen op de groenstrook bij de Weesperstraat op 1 maart worden gekapt zodat eindelijk met de bouw van het Namenmonument worden begonnen?

Voorzieningenrechter Dennis Bode (rechts) laat zich informeren over de plannen.Beeld Lin Woldendorp

Omwonenden van de Weesperstraat en Plantagebuurt vroegen maandagmiddag bij de rechtbank om schorsing van de kapvergunning. Ze zijn in beroep gegaan tegen het besluit van de gemeente om groen licht te geven voor de bouw van het Namenmonument en willen via de voorzieningenrechter voorkomen dat de gemeente begint met het kappen van bomen.

Enkele uren voorafgaand aan de zitting loopt rechter Dennis Bode door het parkje tegenover de voormalige studentenflat aan de Weesperstraat. Op de grond ligt een grote modderplas, vlak voor het Monument van Joodse Dankbaarheid dat voor het Namenmonument naar het Weesperplein zal wijken. Een medewerker van de gemeente wijst de 24 bomen aan die gekapt moeten worden om het Namenmonument te kunnen plaatsen.

Tegenstanders
Tegenstanders van de bomenkap - bewoners van de studentenflat aan de Weesperzijde, de Stichting Groene Plantage en de Stichting tussen Amstel en Artis en hun advocaat - lopen mee in de stoet. Petra Catz, bestuurslid van de Plantage- en Weesperbuurtvereniging: "Die hele procedure zit vol narigheid en oneerlijkheid. We zijn niet tegen een monument maar dit Namenmonument past hier niet."

Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité wordt 'dieptriest' van de hele gang van zaken. "102.000 mensen zijn ondergeschikt aan bomen. Dit is de dictatuur van de democratie. Waar het eigenlijk over gaat, wordt helemaal vergeten. Er komen bovendien op die plek acht mooie bomen voor terug met grote kruinen."

Gevecht
Het bezoek van rechter Bode en zijn griffier duurt ruim een half uur. Het gevecht om de kapvergunning die per 1 maart ingaat, vindt diezelfde middag in de rechtbank plaats. Advocaat Aletta Blomberg, namens de buurtcomités, legt uit waarom de buurt zich verzet: "Men wil onderzoek naar het draagvlak voor dit Namenmonument. Er heeft geen enkele inspraak plaatsgevonden. Het is ook te groot op deze kleine plek. Door de bomenkap ontstaat straks een onomkeerbare situatie."

Advocaat Jan van der Grinten van het Auschwitz Comité zegt dat het juist belangrijk is om op 1 maart met de bouw te kunnen beginnen. Volgens hem is de procedure van de totstandkoming van het Namenmonument zorgvuldig verlopen. "Het had de steun van de voltallige gemeenteraad. Eindelijk staan alle lichten op groen en is de financiering rond. Schorsing van de bouwvergunning leidt tot kostenstijging. Het risico van uitstel is afstel."

En, zegt hij: "Bijna 75 jaar na de oorlog komt er eindelijk een monument. Het geeft historische duiding in het hart van de vooroorlogse Jodenbuurt aan een van de zwartste periodes van de geschiedenis. Het is een blamage dat er nog geen monument is. In Nederland zijn de meeste Joden weggevoerd en wij krijgen geen Namenmonument van de grond."

Slachtoffers Holocaust
Op het Namenmonument van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind komen 102.000 namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust te staan. Het ministerie van VWS heeft vorige week 8,3 miljoen extra uitgetrokken. Er was aanvankelijk 2,3 miljoen uitgetrokken voor het monument. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 14,6 miljoen. De rest van het geld komt van de gemeente Amsterdam, particulieren en bedrijven. Het monument zou oorspronkelijk in het Wertheimplantsoen komen.

Op 28 mei vindt er een zitting van de meervoudige kamer plaats die bekijkt of de bezwaarprocedures tegen de omgevingsvergunning van de bouw en de kapvergunning goed zijn verlopen. Advocaat Blomberg wil die uitspraak liever afwachten. "Het gaat nuchter beschouwd om een paar maanden wachten voor er een beslissing van de rechter valt."

De advocaat van de gemeente Amsterdam protesteert: "Alle lichten staan nu op groen. Er is geen reden om langer te wachten. Dan is de kans groot dat het groene licht op rood gaat staan. Er is nu voldaan aan alle voorwaarden, namelijk dat 80 procent van de financiering rond is."

Grishaver voegt daaraan toe: "En er blijft straks niemand meer over die de namen kan aanraken."

De beslissing van de voorzieningenrechter is donderdag om 15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden