Buurt en bezoekers moskee geschrokken van onthoofde pop

De onthoofde pop die donderdagochtend bij de Emir Sultanmoskee in Noord is aangetroffen, roept verontwaardiging en afschuw. Het is nog niet duidelijk wie erachter zit, al heeft de tot nu onbekend groep Rechts in Verzet de actie uitgebreid gedeeld op sociale media.

Jelle de Ru
Rond acht uur 's ochtends wordt de pop ontdekt voor de moskee, vlak voor kinderen erlangs zouden komen op weg naar school Beeld
Rond acht uur 's ochtends wordt de pop ontdekt voor de moskee, vlak voor kinderen erlangs zouden komen op weg naar schoolBeeld

GroenLinks en PvdA maken zich zorgen over aanvallen gericht tegen ­de islamitische gemeenschap in de stad en tegen andere minderheden. Zij hebben een ­debat in de gemeenteraad over de onthoofde pop aangevraagd. "Dit is heftig," zegt Rutger Groot Wassink van GroenLinks. "We zien de laatste tijd meer incidenten tegen minderheden."

De oppositiepartijen willen weten hoe burgemeester Jozias van Aartsen dit beoordeelt. Numan Yilmaz van Denk: "Dit is mijn moskee. Ik ben hier bijna elke dag. Dit is een vorm van extremisme. Over rechts-extremisme spreken we te weinig."

De pop werd in de nacht van woensdag op donderdag aan het hek van de moskee aan de Spelderholt opgehangen met een briefje: 'De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen. De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan.'

Niet eerder doelwit
Het protest is gericht tegen het toekomstige onderkomen van de moskee, een gebedshuis in de geplande nieuwbouwwijk Elzenhagen-Zuid.

De met nepbloed besmeurde pop werd rond acht uur 's ochtends ontdekt, kort voordat kinderen naar de nabijgelegen school gingen.

Buurtbewoonster Asye Tekin-Konuksever, krijgt de hele dag ­telefoontjes van verontruste moskeebezoekers. "We zijn enorm geschrokken, het briefje was weggewaaid en lag niet meer bij de pop, dus er was onduidelijkheid. Het leek heel echt. Sommige moskeegangers dachten dat er iemand dood was."

De moskee was niet eerder doelwit van bedreigingen en protesten. Buurtbewoners omschrijven de Emir Sultanmoskee als een gemoedelijke ontmoetingsplek.

Er is aangifte gedaan. Moskeevoorzitter Kamber Semer: "Heel Noord kent ons. Met alle religies hebben wij met Van der Laan op de Dam gestaan. Je mag tegen de nieuwe moskee zijn, maar dit voelt als een bedreiging." Hij stuurde alle leden een bericht: 'Sta er boven, laat je niet provoceren. Zoek juist de verbinding op.'

Foto's van de pop worden nog dezelfde nacht op sociale media geplaatst door extreemrechtse activisten, onder de naam Rechts in Verzet. Zij zoeken media-aandacht voor de actie, maar de voorman zegt zelf niet betrokken te zijn.

Zwarte Piet
Die voorman is Hugo Kuijpers, al jaren een bekende naam in extreemrechtse kringen. Kuijpers splitst zich in november af van anti-islambeweging Pegida. Daarna gaat hij verkleed als Zwarte Piet naar een basisschool en het huis van Sylvana Simons.

Rechts in Verzet was voorheen onbekend, zegt Willem Wagenaar, onderzoeker van de Anne Frank Stichting. Inmiddels roepen Kuijpers en zijn groepje op tot een demonstratie tegen de moskee. "Na de Zwarte Pietendiscussie is de islam kennelijk het nieuwe thema van Kuijpers."

Kuijpers heeft niet gereageerd op contactverzoeken.

De onthoofde pop Beeld
De onthoofde popBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden