Buurt boos om nieuwe bouwplannen Roeterseiland

Tien jaar is er gebouwd en verbouwd, maar Roeterseiland gaat opnieuw op de schop. De Universiteit van Amsterdam wil een nieuwe collegezaal bouwen, tot ongenoegen van buurtbewoners en de SP.

De Universiteit van Amsterdam wil een nieuwe collegezaal bouwen, tot ongenoegen van buurtbewoners en de SPBeeld ANP

Vijftien meter hoog moet hij worden: de nieuwe collegezaal met plek voor duizend studenten. De zaal, die ook zal worden gebruikt voor diploma-uitreikingen en voorlichtingsbijeenkomsten, komt tussen de Valckeniersstraat en Crea, op de plek waar nu een grasveld ligt en een fietsenstalling staat. Geplande oplevering: september 2019, bij aanvang van het volgende studiejaar.

Maar niet als het aan de buurt ligt. Daar is met ontsteltenis gereageerd op de bouwplannen van de universiteit. "We hebben tien jaar lang in een bouwput gewoond, met heien en alles. Nu zijn ze eindelijk klaar en dan gaan ze weer bouwen," zegt Dutch den Hollander van de bewonerscommissie Sarphatiblok.

Volgens Den Hollander verdwijnt met de collegezaal 'het laatste stukje groen' uit de buurt. "Het grasveld is een fijne rustplek in de verder zo volgebouwde campus. Studenten zitten er vaak in de zon."

Gigantisch zwart blok
De UvA stelt geen keus te hebben. Het aantal studenten groeit jaarlijks zo snel dat er nu al een tekort aan collegezalen is ontstaan. Vorig jaar moest zelfs in allerijl een tent op het water van de Nieuwe Achtergracht worden geplaatst die dienstdeed als tijdelijke collegezaal. "We zijn overvallen door het grote aantal aanmeldingen. Sinds 2012 is het aantal eerstejaars met 39 procent gestegen," zegt woordvoerder Hans ten Boer.

Het ontwerp is ook een pijnpunt voor de bewoners van de woningen in de Sarphatistraat die pal aan de te bouwen collegezaal grenzen. Den Hollander: "Het is een gigantisch zwart blok dat hoger wordt dan de huizen, dus het neemt veel licht weg. Mensen hebben nu nog een beetje uitzicht op de Nieuwe Achtergracht, maar straks kijken ze tegen een grote, donkere muur aan."

De bewonerscommissie heeft verschillende alternatieven aangedragen, waaronder een collegezaal op een van de bestaande gebouwen, maar die zijn door de UvA van tafel geveegd. "Ze gaan voor snel en goedkoop," zegt Den Hollander daarover.

Ten Boer beaamt dat de bouwtijd, 12 maanden, een belangrijke rol speelt. "We hebben de collegezaal zo snel mogelijk nodig en we willen de bouwoverlast voor de buurt beperken. Dit ontwerp is prefab en zal over het water worden vervoerd."

'Arrogante vastgoedboer'
Ten Boer spreekt ook liever niet over een zwarte doos, maar over een opgetild plantsoen. De muren van de collegezaal zullen worden bedekt met groen en op het dak komt een tuintje. "Mensen spreken van een mooi ontwerp."

SP-raadslid Tiers Bakker is not amused over de plannen van de UvA, dat zich volgens hem als een 'arrogante vastgoedboer' gedraagt. "Bewoners hebben tien jaar lang in de rotzooi gezeten. Nu is er zonder overleg besloten om op het laatste stukje groen dat ze hebben een enorm blok neer te zetten. Ik vind het geen manier van doen. De UvA gedraagt zich als een vastgoedboer in plaats van een stadsuniversiteit die netjes met de buurt overlegd."

Maandag is er een informatieavond georganiseerd waar buurtbewoners worden ingelicht over de plannen. Volgens Ten Boer hebben ze geen inspraak in de plannen, maar willen ze wel met de bewoners kijken hoe de overlast zoveel mogelijk beperkt kan worden.

De UvA dient het plan begin juli officieel in bij de gemeente. Die zal beoordelen of de collegezaal aan de eisen voldoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden