Buurt boos: Halsema mijdt criminele link Smoke Palace

Buren van coffeeshop Smoke Palace in Amsterdam-Oost, waar twee keer een bom ontplofte, zijn kwaad op burgemeester Femke Halsema. Die zegt niet te weten waarom de zware explosieven zijn gegooid, terwijl Het Parool maandag het meest voor de hand liggende motief beschreef.

Werkzaamheden bij coffeeshop Smoke Palace in Amsterdam-Oost waar al twee keer een bom ontplofte.Beeld Michel van Bergen

Verreweg het waarschijnlijkste motief voor de aanslagen die in de Linnaeusstraat in januari en dit weekend grote schade aanrichtten, lijkt een conflict in het drugsmilieu waarin de broer van eigenaar Mohamed el Y. is verwikkeld.

Deze Mustapha el Y. is in 2013 door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld voor de import van ruim 450 kilo hasj en wat cocaïne plus witwassen.
Hij is volgens betrouwbare bronnen al meermaals gewaarschuwd dat hij 'op een dodenlijst' staat. Bij zijn autoverhuurbedrijf in Oost werd ook al eens brand gesticht.

Hoewel hij op papier geen enkele link heeft met Smoke Palace, lijkt een waarschuwing of represaille aan het adres van Mustapha el Y. het meest voor de hand liggende motief voor het geweld voor de coffeeshop waardoor omliggende panden zwaar beschadigd raakten - te meer gezien zijn broer Mohamed geen criminele reputatie heeft.

'Geen enkel zicht'
Zelf ontkent Mustapha el Y. met klem dat de twee aanslagen bij Smoke Palace met hem te maken kunnen hebben. Hij verwijt de politie dat die hem nu al jaren ten onrechte behandelt als een zware crimineel.

Zijn advocaat Mariëlle van Essen, die hem eerder bijstond in procedures die hij om die reden tegen de politie voerde, kon vanmorgen geen commentaar geven.

Buren en ondernemers uit de buurt, die zeker sinds dit weekend in angst leven, kregen zondag van burgemeester Halsema opnieuw te horen dat er nog geen enkel zicht is op de achtergrond van de aanslagen.

Volgens één van de buren is vanuit de overheid altijd het beeld geschetst dat de 64-jarige Haagse bedrijfsleider Frans van den H. de eigenaar was van de nu tweemaal getroffen coffeeshop.

"Het enige gezicht dat we zagen, was dat van Frans. Hij zorgde ervoor dat de buren goed werden behandeld en sigarettenpeuken op het terras werden opgeruimd," zegt de omwonende, die anoniem wil blijven. "Ook op de buurtbijeenkomst na de eerste aanslag kregen we nooit het idee dat de politie of de gemeente ervan uit ging dat Smoke Palace connecties had met de onderwereld. Frans werd neergezet als goede zakenman én buurman."

Lopend onderzoek
Zondag betuigde Halsema haar steun aan de buurt. Ze herhaalde dat de toedracht van de aanslagen onduidelijk is. Morgen is een nieuwe bewonersavond, waarop de buren haar kritisch zullen bevragen.

Halsema's woordvoerder benadrukt dat zij 'niet wil en mag speculeren' tot de politie feiten heeft bewezen. "Wij kunnen weinig zeggen over lopend onderzoek tot de politie heeft vastgesteld dat een motief vaststaat. Een mogelijke aanleiding voor de aanslagen kan serieus worden onderzocht terwijl wíj het er nog op moeten houden dat de toedracht niet is vastgesteld. Die twee zaken kunnen tegelijkertijd waar zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden