Buurt bang voor meer overlast na uitbreiding Volkshotel

Het Volkshotel in de Wibautstraat kreeg in mei dit jaar van de gemeente een vergunning om uit te breiden. Dat maakt verhitte discussies los bij de buurtbewoners van de Weesperzijdestrook.

Het Volkshotel mag tijdelijke en longstaywoningen laten bouwenBeeld Mark Groeneveld

"De akoestiek in het tuinencomplex is als die van een amfitheater," zegt een bewoonster van een aanliggend huis met balkon. Ze is een van de mensen die zich hebben verenigd in een buurtcomité tegen de uitbreiding van het Volkshotel.

De verhuurder van het gebouw, VKG V.O.F, gaat tijdelijke en longstaywoningen aan de achterkant van het hotel bouwen. Die worden boven op de creatieve broedplaatsen gevestigd. Hier werken onder anderen kunstenaars en zzp'ers.

Slechte buur
Andreas Meulenbroek (57) leidt het buurtcomité. "Het Volkshotel gedraagt zich als een slechte buur: het houdt zich niet aan de afspraken en zorgt voor enorme overlast." Zijn vrouw vult aan: "Het is een monster in onze achtertuin." De overlast bestaat onder andere uit dronken hotelgasten die 's nachts thuiskomen, of mensen die geluid maken in de tuin van de broedplaats.

Eigenaar van het Volkshotel, Job Heimans, vindt het vervelend dat het zo moet gaan. Hij noemt de overlast beperkt: "We hebben altijd ons best gedaan actie te ondernemen als het geluid te hard was. We willen graag met de buurt blijven praten, maar een deel van hen heeft dat uitgesloten."

Op een hoorzitting vorige week werden 75 bezwaarschriften ingediend tegen de uitbreiding. "We zijn niet bang naar de rechter te stappen," zegt Meulenbroek. Heimans is hiervan op de hoogte. "Alles wat we doen is gewoon toegestaan volgens het bestemmingsplan," zegt hij.

Kleinschalig
Het buurtcomité benadrukt dat de buurt niet tegen horeca in het algemeen is. "Maar het zou kleinschalig blijven," zegt Meulenbroek. "Dit is het begin van het toenemende protest uit de buurt tegen de drukte die alsmaar toeneemt."

In de buurt vestigden zich vroeger veel kantoren en bedrijven, en dit zal volgens Heimans ook altijd zo blijven. "Dat weet je als je hier komt wonen. Zeker als je het zo bekijkt, is onze overlast minimaal." Wel wil hij graag de bewoners tegemoetkomen. "We hebben een ambitie om een daktuin aan te leggen op de nieuwe appartementen."

Als het aan het buurtcomité ligt, is de grens bereikt. Wel zijn ze het er unaniem over eens dat het stadsdeel de eerstvolgende is die stappen moet gaan ondernemen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden