Update

Buurlanden roeren zich nu geweld Syrië met de dag toeneemt

Twee buurlanden van Syrië, Jordanië en Turkije, hebben het bewind in Damascus opgeroepen onmiddellijk op te houden met het geweld tegen burgers. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutloglu dreigde vandaag met 'stappen' als het geweld doorgaat.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. Beeld afp
Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.Beeld afp

'Als de operaties niet stoppen, dan valt er niet meer te praten over de stappen die genomen kunnen worden', aldus Davutoglu, zonder uit te weiden over welke stappen hij bedoelde.

Vorige week bracht Davutoglu een bezoek aan Syrië, waar hij de druk op het bewind van Assad opvoerde. Syrië en Turkije onderhielden tot voor kort goede relaties. Volgens Davutoglu zijn de operaties van het leger verhevigd sinds zijn bezoek aan Syrië.

Ook de golfstaten, waaronder Saudi-Arabië, lieten al hun afkeer van het geweld blijken. Sinds de volksopstand in Syrië begon, zijn volgens activisten meer dan 1700 mensen gedood.

De Syrische havenstad Latakia is vandaag opnieuw onder vuur genomen door het Syrische leger. De militairen beschoten onder meer een Palestijns vluchtelingenkamp, aldus de Verenigde Naties. Meer dan 5000 Palestijnen zijn het kamp ontvlucht.
Volgens een VN-woordvoerder zijn er 'een handvol' mensen gedood en raakten er bijna 20 gewond. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd, omdat de VN geen toegang hebben tot het kamp. De Palestijnse autoriteiten veroordeelden de aanval sterk.

Afgegrendelde stad

Sinds de aanvallen op Latakia afgelopen weekeinde begonnen zijn zeker 30 mensen omgekomen. Mensenrechtenactivisten zeggen dat inwoners de stad uit proberen te komen, maar alleen van wijk naar wijk kunnen vluchten omdat de stad is afgegrendeld.

Ook zouden tanks en militairen in de straten zijn van de stad, waar ongeveer 600.000 mensen wonen. Het Syrische leger is ook verschillende steden in de provincie Homs binnengevallen. In de stad Houla is volgens activisten hevig geschoten. Veel mensen zijn gearresteerd en de stad is omsingeld.

Realiteit

Het bewind probeert alle centra van verzet tegen het regime onder controle te krijgen. Eerder probeerden militairen met veel geweld al de betogingen in onder meer Hama en Deir al-Zor te stoppen.
Volgens de krant El País was Spanje bereid Assad en zijn familie asiel te verlenen om een eind te maken aan de bloedige crisis in Syrië. Assad sloeg het aanbod af. Volgens een Spaanse gezant hadden zijn gesprekspartners 'het contact met de realiteit volledig verloren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden