Buurlanden halen burgers uit Z.-Afrika

JOHANNESBURG - Buurlanden van Zuid-Afrika hebben bussen ingezet om landgenoten terug te brengen na de uitbarstingen van geweld waarvan vooral Zimbabwanen en Mozambikanen het slachtoffer zijn geworden. Duizenden buitenlanders zijn op de vlucht geslagen voor de golf van vreemdelingenhaat, waarbij vandaag bij Kaapstad Somaliërs en Zimbabwanen werden aangevallen.

Mozambique heeft in speciale bussen meer dan 10.000 Mozambikanen teruggebracht. Mozambikanen gingen met elkaar op de vuist bij een politiebureau in Johannesburg voor plaatsen in een bus.

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai sprak daar zo'n duizend bange landgenoten toe. ''We zijn geschokt door jullie lijden,'' aldus Tsvangirai. ''We weten dat jullie Zimbabwe niet uit eigen wil hebben verlaten, maar wegens de armoede en de onderdrukking.''

Zeker drie miljoen Zimbabwanen woonden in het buurland voordat Zuid-Afrikanen hen te lijf gingen omdat ze banen zouden 'stelen'.

''Ik heb een dochtertje thuis. Ik wil haar graag zien opgroeien en niet hier worden doodgeslagen,'' aldus een 24-jarige Zimbabwaan die op het punt stond terug te keren.

Ook de regeringen van Kenia en Nigeria zeggen hun bedreigde landgenoten te willen terughalen. Dankzij patrouilles van het leger bleef het in Johannesburg vrij rustig. Het is voor het eerst sinds het einde van de apartheid in 1994 dat het leger de orde moet bewaren.

Het geweld breidde zich echter uit naar andere plaatsen, zoals de oostelijke havenstad Durban. Daar gingen twee bussen in vlammen op. Winkels van Somaliërs werden geplunderd en meer dan honderd mensen sloegen op de vlucht.

Bij de geweldsuitbarsting zijn de afgelopen dagen 42 doden gevallen, honderden mensen raakten gewond. Circa 30.000 mensen zijn verdreven en ongeveer 16.000 immigranten, gastarbeiders en vluchtelingen uit Afrikaanse landen hebben hun toevlucht gezocht tot politiebureaus en kerken.

Volgens Kgalema Motlanthe, secretaris-generaal van het ANC, kunnen veel immigranten banen vinden omdat zij vaak beter zijn opgeleid dan Zuid-Afrikanen. (Van onze redactie buitenland)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden