Buurgemeenten wisten niets van autoplannen Amsterdam

Buurgemeenten rond Amsterdam en wijken buiten de Ring voelen zich overvallen door het besluit auto's op fossiele brandstof te weren. Ze vrezen parkeerproblemen.

null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

"Dat wordt helemaal niks," zegt voorzitter Cisca Griffioen van bewonersplatform Zuidas-Buitenveldert. "Als er auto's uit de binnenstad worden geweerd, worden ze allereerst bij ons neergezet."

De Amsterdamse wijk ligt net buiten de ring A10 die vanaf 2025 als tijdelijke grens moet gelden voor auto's die rijden op benzine of diesel.

"Gelukkig geldt rondom de Zuidas dat bezoekers maar drie uur mogen parkeren, maar wel voor maar 1,40 euro. Als dat populairder wordt, zal het voor ons en ons bezoek lastiger worden een plekje te vinden."

Ze vermoedt dat het parkeer­regime zal worden opgerekt tot de stadsgrens. Daarmee wordt het probleem verschoven naar de buurgemeenten. Amstelveen heeft nu al flink te lijden onder parkeerders die hun auto in Amstelveen-Noord neerzetten en met het openbaar vervoer verder pendelen.

"We wisten wel dat Amsterdam de stad autoluwer wilde maken," zegt wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer), "maar deze plannen zijn niet met ons overlegd. Dat had in de Vervoerregio moeten gebeuren."

"We zien nu al dat de parkeerdruk in Amstelveen-Noord heel groot is vanwege de parkeertarieven in Amsterdam. We hebben daar in overleg met bewoners betaald parkeren en blauwe zones ingevoerd."

Het gevolg was dat het probleem zich naar andere wijken heeft verplaatst. "Als deze nieuwe maatregelen worden ingevoerd, zal die druk serieus toenemen. We moeten het financieel zo ongunstig mogelijk maken voor mensen om hun diesels of benzineauto's in Amstelveen parkeren als ze in Amsterdam wonen of werken.

Amstelveen is overigens niet van plan het Amsterdamse voorbeeld voor een verbod op benzineauto's te volgen.

Ook de gemeente Diemen maakt zich zorgen. Op de summiere kaart die Amsterdam bij haar autoplannen heeft gevoegd, staat de buurgemeente ingetekend binnen de benzineloze zone die vanaf 2030 geldt. "Misschien heeft Amsterdam andere plannen met ons."

Geen contact
De buurgemeente heeft de plannen uit de media vernomen. "Er is geen contact geweest," zegt een woordvoerder, "en we hebben ook geen voorstellen gezien. Dat betekent ook dat we er niet op voorhand aan zullen meewerken."

Ook Duivendrecht is voor het gemak door Amsterdam ingepalmd, terwijl het dorp tussen Amsterdam-Oost en Zuidoost toch echt tot de gemeente Ouder-Amstel behoort. Die gemeente wacht de uitgewerkte plannen af. "Het is nog geen beleid," zegt een woordvoerder. "Amsterdam geeft ook aan eerst met inwoners en bedrijfsleven te gaan overleggen."

Overleg met de regiogemeenten wordt daar niet bij genoemd. "Maar we zullen zeker contact zoeken."

Lees ook: Wethouder Dijksma: 'Uitstootvrij moet ieders streven zijn'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden