Bussemaker: waken voor verspilling in onderwijs

Nu het onderwijs er als een van de weinige sectoren veel geld bij krijgt, rust er ook een zware verantwoordelijkheid op bestuurders, leraren, de minister en de Tweede Kamer om ervoor te zorgen dat het geld goed wordt besteed. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdag tijdens het Kamerdebat over haar begroting.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker Beeld ANP
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet BussemakerBeeld ANP

Bussemaker riep bestuurders, leraren en politici op elkaar de maat te nemen als er sprake is van verspilling. 'Overdadigheid hoort er niet bij. Daar moeten we elkaar op aanspreken', zei de minister. 'Alleen dan verdienen we de geloofwaardigheid en het vertrouwen van de samenleving waar we met z'n allen om hebben gevraagd.'

De minister zei erop te vertrouwen dat de gelden goed terecht zullen komen. Door het afsluiten van het Nationaal Onderwijsakkoord komt er bijna 700 miljoen euro vrij om te investeren in het onderwijs. Daarnaast komt er door het Herfstakkoord nog eens 500 miljoen euro beschikbaar voor scholen.

Daarbij moet de Tweede Kamer zich dan wel beseffen dat niet alle problemen in het onderwijs meteen opgelost kunnen worden, zei de minister. Kamerleden stelden al voor om meer conciërges in dienst te nemen, in te zetten op meer stages en het loon van vmbo-docenten te verbeteren. 'We moeten erop vertrouwen dat scholen zelf kunnen beslissen wat zij nodig hebben', aldus Bussemaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden