Bussemaker maakt miljoenen vrij voor extra vrouwelijke hoogleraren

Universiteiten tellen te veel witte mannen en zijn te veel gericht op onderzoek. Dat gaat ten koste van onderwijstalent, begaafde vrouwen en academici met een migratieachtergrond, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Minister Jet Bussemaker bij de opening van het academisch jaar in 2015 bij de Universiteit Utrecht.Beeld anp

Bussemaker trekt eenmalig 5 miljoen euro uit voor de bevordering van honderd vrouwelijke hoofddocenten tot hoogleraar. Van het professorenkorps is nu nog maar 17 procent vrouw, constateert de minister ongeduldig in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de Amsterdamse universiteiten ligt dat percentage iets hoger, zo constateerde het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) onlangs. Op de Universiteit van Amsterdam is 21,4 procent vrouw en op de Vrije Universiteit is dat 19,6 procent.

Schepje bovenop
Het streven van de universiteiten de komende drie jaar tweehonderd vrouwelijke hoogleraren extra aan te stellen, gaat haar niet ver genoeg. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hooggeleerde haar intrede deed, en dat vindt de minister een mooie gelegenheid om er een schepje bovenop te doen.

Doordat universiteiten voortdurend nieuwe onderzoeksresultaten van wetenschappers eisen, komt verder het overdragen van hun kennis aan studenten en de samenleving in de knel, aldus Bussemaker. Ze wil dat onderwijsprestaties belangrijker worden in de beoordeling van docenten.

Gezamenlijk actieplan
De universiteiten moeten een gezamenlijk actieplan opstellen om meer personeel met een migratieachtergrond aan te trekken, schrijft de minister. Ze dringt er verder op aan benoemingscommissies gevarieerder samen te stellen, omdat de vele blanke mannen in de huidige commissies vaker zouden kiezen voor een sollicitant met dezelfde achtergrond.

Bussemaker liet eerder weten dat ze voorlopig weinig voelt voor verplichte percentages vrouwelijke en allochtone docenten en hoogleraren. Ze noemde zulke quota een laatste redmiddel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden