Bussemaker: honderden extra docenten in hoger onderwijs

Er komen vele honderden nieuwe docenten bij in het hoger onderwijs de komende jaren. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Precieze aantallen maakt ze binnenkort bekend bij de presentatie van haar 'strategische agenda', waarin de hoofdlijnen staan voor het hoger onderwijs de komende vier jaar. 'Er kunnen heel veel meer docenten bijkomen. Dan heb ik het niet over tientallen of honderdtallen, maar dan heb ik het echt over fundamentele aantallen', aldus de bewindsvrouw.

De nieuwe docenten kan ze betalen door de komst van het sociale leenstelsel waardoor er op termijn jaarlijks ongeveer 1 miljard euro extra vrijkomt voor onderwijs. Ze had al eerder aangegeven dat geld deels te willen gebruiken voor het aanstellen van extra leerkrachten in het hoger onderwijs, maar had daaraan nog geen aantallen verbonden.

Rendementsdenken
De extra docenten zijn nodig omdat het aantal studenten de afgelopen jaren flink is toegenomen. De komst van de extra docenten moet er volgens haar toe leiden dat het onderwijs kleinschaliger georganiseerd gaat worden, dat het contact tussen studenten en docenten geïntensiveerd wordt en dat 'er iets meer idealisme in het onderwijs' gaat komen.

Ze wil af van het 'rendementsdenken' als dat inhoudt dat de universiteit een leerfabriek is waar je zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk doorjaagt en van een diploma voorziet. 'Ik vind dat daar een eind aan gemaakt moet worden.' Ze is voorstander van 'iets meer bildung, betrokkenheid en burgerschap' in het hoger onderwijs.

Stage
Volgens haar is 'het idealisme' in het hoger onderwijs enigszins op de achtergrond geraakt. Bussemaker lijkt het een goed idee als studenten tijdens hun opleiding wat meer in aanraking komen met 'de maatschappelijke werkelijkheid'.

Ze vindt het in dit kader ook 'echt zonde' dat op universiteiten bijna geen stage wordt gelopen. Het lijkt haar een goed plan als bijvoorbeeld studenten commerciële economie of toekomstige bankiers stage zouden gaan lopen bij de schuldhulpverlening of bij deurwaarders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden